Hormonzavar is állhat a magasvérnyomás hátterében

Aldoszteron hipertónia, A Conn-betegség előfordulása

Tartalom

  Magas vérnyomásban szenvedők kezdeti kivizsgálásakor mérjük meg a serum kálium koncentrációját.

  aldoszteron hipertónia magas vérnyomás kalciumcsatorna-blokkolók

  Kóreredet A primer hyperaldosteronismust általában mellékvesekéreg-adenoma ritkán -carcinoma vagy idiopathiás hyperplasia okozza.

  A spironolacton adását 4—6 héttel, az ACE-gátlók adását 2 héttel a reninszint ellenőrzése előtt fel kell függesztenünk az ACE-gátlók csökkentik a mérés érzékenységét.

  aldoszteron hipertónia hasi fájdalom magas vérnyomással

  Elegendő sóbevitel szükséges. Ha a serum kálium koncentráció nem tér vissza a normálértékre, és különösen ha idős aldoszteron hipertónia van szó, nem szükségszerű a hyperaldosteronismust igazolni. Ha ezzel a kezeléssel a serum kálium rendeződik, és a hypertoniát is uralni tudjuk, további kivizsgálásra nincs feltétlenül szükség.

  aldoszteron hipertónia gyümölcsital magas vérnyomás ellen

  Eleinte havonként tanácsos ellenőrizni a serum káliumszintjét, de stabil állapot esetén elég, ha évente — a szokásos vérnyomás-ellenőrzések során - kerül rá sor. Konzultálnunk kell szemész szakorvossal, ha a leletek hyperaldosteronismusra utalnak.

  aldoszteron hipertónia magas vérnyomásból iszlám

  A hypokalaemia okát mindenképpen meg kell határoznunk Lásd: ebm A plasma renin és aldoszteron meghatározása. Később CT vizsgálat is javasolt, amennyiben a laboratóriumi eredmények Conn-syndromára utalnak.

  aldoszteron hipertónia magas vérnyomás és rossz hallás