Tartalomjegyzék

Hipnotikus hipertónia. Navigációs menü

Nyomtatás Újabb megerősítést nyert, hogy szemben azok vélekedésével, akik szerint a hipnózis csupán társas behódolás, a hipnotikus szuggesztióknak valódi hatásuk lehet az agyműködésre… A legérdekesebb, hogy a hipnózis által olyan agyi folyamatok is megváltoztathatók, amelyek a leginkább berögzült mentális szokások mögött állnak.

A gyermekorvosként dolgozó orvos, aki egyben az amerikai Orvosi Hipnózistársaság korábbi elnöke, jelenleg a New York-i Center for Applied Psychophysiology and Self-regulation igazgatója, állításának működési mechanizmusát is elemzi — számol be róla az otszonline. Bár a módszert mindannyian használjuk nap mint nap, a legtöbbször nem igazán jól, mondja a New Scientistnek nyilatkozó Sugarman, aki szerint a hipnózis az egészségügyi ellátást is új szintre emelhetné.

Amir Raz Weill Medical College of Cornell University, New York kimutatta, hogy a hipnotikus szuggesztió az emberek egy részénél olyan automatikus folyamatokat is hatálytalaníthat, mint például az anyanyelven való olvasás. A ilyen képességekre jellemző, hogy amikor elsajátítjuk őket, még hipnotikus hipertónia nem automatikusak, de néhány év után erőfeszítés-mentessé válnak, sőt, megfelelő inger jelenlétében hipnotikus hipertónia nehéz kikapcsolni őket.

Így ha megjelenik egy saját nyelvünkön írott szöveg, már olvassuk is, és nem tudjuk akaratlagosan értelmetlen karaktereknek látni a szavakat.

Érszűkület fokozó tényezők

Ám mint kiderült, hipnózis hatására — legalábbis némelyek közülünk — mégis elfelejthetik olvasni-tudásukat! Raz 8 erősen és 8 gyengén hipnotizálható hipnábilis személlyel végeztetett el egy, a Stroop-teszthez hasonló feladatot. A Stroop-tesztben színes betűkkel írt szavak színét kell egymás után megnevezni. Ezt azonban nehezíti, hogy a szavak maguk is színnevek, és általában nem azoké a színeké, amelyekkel a szót leírták.

vd és magas vérnyomás mi a különbség

Minél jobban ki tudjuk kapcsolni az automatikus olvasást, annál jobban teljesítünk a teszten. Raz szót villantott fel a résztvevőknek. A szavak egyharmada szín szempontjából semleges volt, pl. Miután a hipnózis véget ért, a kísérletvezető kb.

magasvernyomas.lap.hu

Az erősen hipnábilisok a hipnózis alatt kapott poszthipnotikus szuggesztió hatására idegennek látták a szavakat, és mivel csak a színeket észlelték, nagyon könnyen megnevezték őket. A kevésbé hipnábilisok, ahogy az várható volt, éppúgy fennakadtak az inkongruens szavakon, mint korábban. Hozzájuk képest az erősen hipnábilisok 10 százalékkal jobban teljesítettek, mivel képesek voltak leállítani az olvasás automatikus mentális folyamatát.

A hipnózis-szuggesztió hatására tehát valóban másképp észlelték a világot. Mi állhat a jelenség hátterében?

A magas vérnyomás pszichoszomatikus hátterének kezelése

A teszt hipnotikus hipertónia fMRI-vel funkcionális mágneses rezonancia képalkotás és ERP-vel eseményfüggő potenciál vizsgálták, mi megy végbe az emberek agyában. A Stroop-teszt keltette konfliktus, és ennek megoldási kísérlete általában fokozott aktivációval jár a konfliktusok monitorozásával kapcsolatos agyterületen, az anterior cingulumban.

Az eredmények megerősítik, hogy a hipnotikus szuggesztiók — legalábbis az erősen hipnábilis alanyoknál — igen hatékony eszközök lehetnek a meggyökeresedett mentális folyamatok megváltoztatására, hiszen a szuggesztiók hatása a hipnózis után is fennmaradhat.

magas vérnyomású idegrendszer

És ha káros szokásaink is ilyen mentális folyamatokon alapulnak, miért is ne lehetne ezeket is hipnózis alatt, szuggesztiókkal felülírni? A következőkben azt szeretné kimutatni, hogy vajon az erősen hipnábilisok — a populáció mintegy 10 százaléka — genetikailag különböznek-e a többiektől, ahogy ezt újabban több vizsgálat is sejteti.

magas vérnyomás esetén megsüti a fejét

Jakabffy ÉvaÉlet és Tudomány.