A lombikbébiprogram kockázata: esélyesebb a magas vérnyomás

IVF hipertónia

Tartalom

  Magyar startup tesztje a sikeres meddőségkezelésekért Az első lombikbébi, Louise Brown ban látta meg a napvilágot.

  ami nem lehetséges magas vérnyomás esetén magas vérnyomás és színterápia

  A mesterséges megtermékenyítés ettől kezdve a gyermektelen párok számára is megnyitotta az utat a családalapításra. Állatoknál végzett kutatások és embereken végzett vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy az eljárás hatással lehet a gyerek későbbi egészségére.

  A kockázati tényezők hosszú távú alakulásáról azonban kevés információval rendelkezik a tudomány. A kutatók eredményei szerint a mesterséges megtermékenyítéssel IVF született gyerekeknél tinédzser korukban nagyobb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

  Hány éves korig vállaljunk gyermeket? A közelmúltban jelent meg a Human Reproduction hasábjain az a vizsgálat, mely több száz angol gyermek kognitív mutatóinak anyagát dolgozta fel. A vizsgálat célja a természetes és mesterséges úton fogant gyermekek szellemi képességeinek felmérése, követése, összehasonlítása volt.

  Emrush Rexhaj és kutatótársai 54 egészséges, átlagosan 16 éves fiatalt vizsgáltak meg, akik mesterséges megtermékenyítéssel fogantak. Összehasonlításként a IVF hipertónia 43, természetes úton fogant kortársukat vizsgálták. A különbség IVF hipertónia tűnhet, de már az ilyen kis eltérés is nagy hatással van a szívroham és a szívbetegségek kialakulásának kockázatára.

  hogyan lehet a magas vérnyomást légzéssel kezelni magas vérnyomás fájdalom a jobb oldalon

  Néhány évvel korábban a kutatók ugyanezen gyerekeket átlagosan 11 éves korban már megvizsgálta, és eredményeiket összehasonlította a természetes úton fogant kortársakéval. Már akkor mutatkoztak a korai érelöregedés jelei az IVF-gyerekeknél, bár a vérnyomásban még nem mutatkoztak különbségek. Ezeknek öt évre volt szükségük ahhoz, hogy megmutatkozzanak, emelte ki Emrush Rexhaj. Mivel azonban a kutatás viszonylag kis számú résztvevővel zajlott, ráadásul az IVF-gyerekek mind ugyanannak a központnak a segítségével születtek, az eredményeket körültekintéssel kell kezelni, hangsúlyozta a szaklap.

  burdenko szerint magas vérnyomás magas vérnyomás volt sportolóknál