A szívizom-elfajulások

Restrikciós hipertónia

restrikciós hipertónia

Alvás-architektúra Az alvás-architektúra alatt az egyes alvásszakaszoknak a teljes alvásfolyamathoz viszonyított arányát értjük. Ez életünk  során változik, idősebb korban például a mélyalvási szakasz rövidül. Alvási apnoé szindróma Akár 10 másodpercnél is hosszabb légzéskihagyással járó jelenség, amely főleg restrikciós hipertónia non-REM-fázisban lép restrikciós hipertónia.

restrikciós hipertónia

A szervezetben ennek következményeként oxigénhiány keletkezik és napközbeni kimerültségérzést  okozhat. Alváslabor Az alváslaborban a beteget polisomnográfiás vizsgálatnak vetik alá, hogy megállapítsák az alvászavar okát.

Csökken a betegségkockázat és lassul az öregedés

Általában éjszakát kell a páciensnek ott töltenie. Alvásfázisok Az alvás alatt 5 szakasz ritmikus lezajlása történik, általában mindegyik kb. Alvás-restrikció Magatartásterápiás eszköz, amelynek során az alvásidőt először csökkentik, aztán fokozatosan növelik. Alvás-orsó Az alvás-orsó EEG-elváltozás, amely az ún.

restrikciós hipertónia

K-komplexekkel lásd… együtt, az S2 alvásszakaszban jelentkezik. Ennek segítségével az orvos tisztább képet kap a kórról.

restrikciós hipertónia

Béta-hullámok Hz frekvenciás, ébrenléti állapotra jellemző agyhullám. Bioritmus Napszakaszokhoz, sőt hónapváltásokhoz igazodó, külső-belső körülmények pl.

Só, a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer és rezisztens hypertonia

Ezen a módon nyomon követhetőek az alvás egyes szakaszai is. A hullámvonalakból diagnosztizálhatóak egyes betegségek, mint például az epilepszia.

A kalória-restrikció élettartam-növelő hatását több mint 80 éve rövid élettartamú laboratóriumi állatokkal, rágcsálókkal végzett kísérletekben mutatták ki, a közelmúltban azonban főemlősökön is igazolták a hatást, aminek következtében újult erőre kaptak a kalória-restrikció élettartam-növelő hatásmechanizmusának tisztázását célul tűző kutatások. Sőt a legtöbb élettartam-növeléssel foglalkozó vizsgálatban a kalória-restrikció jelenti az arany-standardot, amihez képest az új gyógyszerek és öregedés elleni stratégiák geroprotektív terápiák hatékonyságát mérik, magyarázzák nyilatkozatukban a kutatók.

Elalvási latencia Az az időtartam, amely az elalvásig eltelik. EMG elektromiográfia Az elektromiográfiás spasztikus izom hipertónia az az izomszövet akciósfeszültségét mérik és mutatják ki. Az alváslaborban végzett vizsgálatok során általában az EEG és EOG mérési eljárásokkal együtt határozzák meg az alvás egyes szakaszait.

A szívizom-elfajulások

EOG elektrookulográfia Az elektrookulográfia segítségével a szemmozgásokat figyelik meg. Insomnia Insomniának a nem elegendő alvásidővel járó alvászavart nevezzük. Megkülönböztetjük az elalvással és az átalvással járó nehézségeket.

Bene Orsolya, kardiológus Az úgynevezett cardiomyopathiák a szívizom betegségei közé sorolhatók. A szívizomzat szerkezetileg és funkciójában károsodik, oka lehet örökletes, de kialakulhat valamilyen külső tényező, alkohol, méreg, fertőzés, koszorúér-betegség következtében is.

Jet-lag A több időzóna átrepülése miatt fellépő alvásritmus-eltolódást nevezzük így. Általában több napot vesz igénybe, amíg a normális ritmus visszaáll. Hipersomnia Hipersomnia alatt megfelelő időtartamú alvást követő, fokozott nappali fáradtságérzetet értünk.

polimorfizmuskimutatás - Keresés | eLitMed

Ez akár napközbeni szunyókáláshoz, teljesítménycsökkenéshez is vezethet. Hipnotika Az altatószerek farmakológiai elnevezése. Horkolás A horkolás a felső légutak lágy szöveteinek rezgése, amely az alvás alatti szövet- és izomellazulás miatt jön létre.

restrikciós hipertónia

A vibrációt erős vagy kevésbé jelentős hangjelenség kíséri. Többféle okra vezethető vissza   pl. Elnevezésüket a K-betűhöz való hasonlóságuk miatt kapták. Mélyalvás Az S4, vagyis a mélyalvás-szakasz melynek során intenzíven regenerálódik a szervezet.

Ilyen esetekben az mineralokortikoid receptor MR antagonista az alacsonyabb keringő aldoszteronszint ellenére additív módon csökkenti a keringő vér mennyiségét és a vérnyomást. Ezt a mechanizmust magyarázhatja az MR-betegek számának növekedése bizonyos körülmények között, vagy ezeknek a receptoroknak az aldoszterontól független aktiválása. A jövőbeni diagnosztikai eszközök a receptoraktivitás értékeléséhez értékesek lehetnek a megfelelő diagnózis és a terápia kiválasztása szempontjából.

Nyugtalan láb szindróma A kórképhez gyakran társul vesebetegség vagy ízületi gyulladás, de örökletes hajlam is közrejátszhat kialakulásában. Alvás alatt, de akár napközben is jelentkezhet a lábakban kínzó, kellemetlen érzés, amely mozgáskényszert vált ki. Parasomnia Ide soroljuk az alvás közben előforduló, nem megszokott tevékenységeket, mint például a beszéd, rémült érzéssel kísért felriadás.

Alváslexikon - rezcsoinfo.hu - Egészség és Életmódmagazin

Oka mindeddig nem ismert. Feljegyzik a légzésgyakoriságot, és EKG-vizsgálattal is kiegészítik a mérési eredményeket. Ilyen módon diagnosztizálható például az alvási apnoé.

Progresszív izomrelaxáció Jakobsen nevéhez fűződő feszültségoldó technika.

Csökken a betegségkockázat és lassul az öregedés

Egyes izomcsoportokat akaratlagosan megfeszítenek majd ellazítanak, mélyebb ellazulást érve ezzel el. Gyakorlással restrikciós hipertónia fokozható. REM-fázis Álom-periódus alatt fellépő, élénk szemmozgással kísért jelenség. Ilyenkor mind a légzési- mind pedig a szívfrekvencia magasabb. Stimulus-kontrolltechnika Magatartásterápiás módszer, amely korlátozza, hogy az ágyban - amely az alvás kizárólagos helyszíne - más jellegű tevékenységet olvasás, televíziónézés végezzen a páciens.