Földgáz és PB gáz

Gázszerelés rézcsővel – a hosszú távra szóló biztonság

A rézcsövek térhódítása hazánkban a gázszerelés területén a 90-es évek közepén indult, kicsit később, mint az ivóvízre és fűtésre történő alkalmazás. A hazai előírások (Gázszolgáltatók technológiai utasításai, GMBSZ) ekkor kezdték fokozatosan engedélyezni gázra is az épületgépészet egyéb területein (víz, fűtés. klímaberendezések) akkor már elterjedt csőanyagot, amelyet Európa szerte már évtizedekkel azelőtt is széles körben alkalmaztak gázszerelésre. A legrégebbi szabványt, amely a rézcsövek gázszerelésre való alkalmazását szabályozza 1934-ben Németországban adták ki, a rézcső azóta fokozatosan az európai szerelők egyik legkedveltebb anyagává vált, Franciaországban pl. fogyasztói vezetékeket 100%-ban rézcsövekkel szerelik. Ami szomszédjainkat illeti, Szlovákiában 1998-ban, Csehországban pedig 1997-ben engedélyezték a rézcsövet gázvezetékek szerelésére.

Szabványok, előírások

Európában, a hazánkban is harmonizált MSZ EN 1775:2008 „Gázellátás. Fogyasztói gázvezetékek. Legnagyobb üzemi nyomás <= 5 bar. Műszaki előírások” szabvány rendelkezik a gázvezetékek tervezéséről és kivitelezéséről. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez egy ún. funkcionális CEN (Európai szabványbizottság) szabvány, amely általánosan fogalmazza meg a műszaki berendezések tervezés, szerelés, működés és karbantartás feltételeit és elfogadott elveit. A CEN tagországok nemzeti előírásai felhasználhatják ezen elveket, de a helyi előírások ettől el is térhetnek. A szabvány célja az, hogy a tagországokban a műszaki alapkövetelmények szintjét közelítse egymáshoz.

Hazánkban a kötelező érvényű nemzeti előírás a GMBSZ (Gáz műszaki biztonsági szabályzat), jelenleg a 2012-es a hatályos, 2013-ban pedig megjelent a nemzetgazdasági miniszter 11/2013.(II.21.) NGM rendelete, amelynek 2. sz. melléklete Műszaki Biztonsági Szabályzat. A rézcsövek felhasználását a gázszerelés területén is ezen szabályzatnak megfelelően foglaljuk össze.

Tűzvédelem, biztonság

Az előírások megfogalmazása szerint a tervező felel a tűzvédelmi előírások betartásáért, a cél az, hogy kizárjuk a robbanás ill. a tűz terjedésének lehetőségét. Ennek több módja van, biztonsági szelepekkel (hőre záró, átfolyást érzékelős), védelmi eszközökkel, ill. a magas hőmérsékleteknek ellenálló anyagok, rendszerelemek használatával. Az EN 1775 szabvány szerint a gázvezetékek rendszerelemei akkor minősülnek magas hőmérsékletnek ellenállónak, ha megtartják tömörségüket addig a hőmérsékletig, amely fölött már nem áll fenn a gázrobbanás veszélye.

Az első, második és harmadik osztályba (EN 437:2003) tartozó gázok esetén ez 650°C. Miért pont ennyi? Ez kb. a fölgáz (metán) gyulladási hőmérséklete. Ha a környezeti hőmérséklet magasabb, mint 650°C, a kiszabaduló gáz azonnal elég. Ha a gáz alacsonyabb hőmérsékleten is szivárog, a robbanásveszélyes gáz-levegő elegy gyülemlik fel, amely az adott hőmérséklet elérésekor berobban. A legtöbb balesetet a gáz robbanása okozza, az égő gázláng jobban kontrollálható és biztonságosabb, mint a robbanásveszélyes környezet. A rézcsöves gázhálózatban alkalmazott elemeket és azok hőmérsékletállóságát az alábbiakban érintem. 

rohre_neu_02.jpg

Kemény, félkemény és lágy rézcső alkalmazható MSZ EN 1057:2006+A1:2010 szerint

Alkalmazható rézcsövek

Az új GMBSZ szerint csak az MSZ EN 1057:2006+A1:2010 (Réz és rézötvözetek. Varrat nélküli, kör szelvényű rézcsövek vízhez és gázhoz, egészségügyi és fűtési alkalmazásra) szabvány előírásainak megfelelő kemény (R290) vagy félkemény (R250) (ill. rejtett szerelésnél lágy (R220) fokozatú is) rézcső alkalmazható. A cső falvastagsága 28mm külső átmérőig 1,0mm, 42mm külső csőátmérőig pedig min. 1,2 mm kell, hogy legyen.

A régi GMBSZ-el összehasonlítva a legnagyobb gyakorlati a 28-as átmérőnek van, itt nem szükséges az eddigi 1,5 mm falvastagságú cső, szerelhető a 28×1 mm, a cső ára így kedvezőbb lehet.

A rézcsövek engedélyezett méretsora a hatályos GMBSZ szerint az alábbi :

12 x 1,0
15 x 1,0
18 x 1,0
22 x 1,0
28 x 1,0
35 x 1,2
42 x 1,2
54 x 2,0               
64 x 2,0
76,1 x 2,0
89 x 2,0
108 x 2,5

A réz nem éghető anyag, akár 1000ºC hőmérsékletnek is ellenáll. Az európai szabványok a rezet az A1 osztályba sorolják – ez a legmagasabb tűzállósági minősítés, amely elérhető. A rézcsöves gázrendszerek többségénél nincs szükség kiegészítő biztonsági eszközök beszerelésére, köszönhetően kiváló hőállóságuknak.

Rézanyagú csatlakozó és fogyasztói vezetéket az szerelhet, aki az adott technológiára vonatkozó tanfolyamot elvégezte, és arról tanúsítvánnyal rendelkezik.

Keményforrasztás

Keményforrasztáshoz az MSZ EN 1254-1 szabvány szerint gyártott kapillárisan forrasztható, réz vagy rézötvözetű szerelvények, az MSZ EN ISO 17672 szerinti keményforraszok és az MSZ EN 1045 szabvány előírásainak megfelelő folyasztószerek használhatók. A keményforrasztott kötés előnyei:

  • oldhatatlan, mechanikailag stabil, megbízható,
  • tűzvédelmi szempontból is teljes mértékben biztonságos, mivel a keményforraszok (Ag 134; Ag 244; Ag 145; CuP 179 és CuP 279) munkahőmérséklete 670-740°C között van,
  • rendkívül olcsó, könnyen beszerezhető szerelvények
  • az acélcsövek hegesztéséhez képest sokkal gyorsabb, egyszerűbb, kevésbé munkaigényes, ezáltal olcsóbb szerelés.

gas6.jpg

Keményforrasztás

Présidomos kötés

A présidomos kötés a leggyorsabb, legmodernebb rézcsőszerelési technológia, lényege, hogy présszerszám segítségével préseljük az idomot a rézcsőhöz, láng alkalmazása nélkül. A kötés pár másodperc alatt elkészül. Gázszereléshez csak a DVGW VP 614 ill. prEN 1254-7 szabvány előírásnak megfelelően gyártott szerelvények használhatók, az alábbi tulajdonságokkal:

  • maximális üzemi nyomás 5 bar,
  • megengedett üzemi hőmérséklet -20°C és + 70°C között,
  • GAS felirat és sárga jelzés mindkét oldalon,
  • sárga színű, speciális szintetikus gumiból készült tömítőgyűrű.
  • kétféle profillal készül (V és M) gyártótól függően, mindkettő rendelkezik tanúsítvánnyal gázra, a megfelelő préspofa használatára figyelni kell
  • tűzvédelmi szempontból teljes mértékben biztonságos, 650°C hőmérsékleten, 5 bar nyomáson 30 percig nem engedi át a gázt, erről a gyártók tanúsítvánnyal rendelkeznek, a fittingen GT5/bar felirattal jelölve

gas_titel.jpg

Présidom gázra

Problémamentes jövő

A rézcsövek és szerelvények egyszerűen szerelhetők és könnyű velük dolgozni. Minden szerelő ismeri a szereléstechnikát, hiszen már évtizedek óta használja. A legújabb innovációk is, mint a „tűzmentes” présidomos kötés gyorsan és egyszerűen szerelhetők.

A rézcső univerzális, hiszen szinte minden épületen belüli vezetékhez ugyanaz a cső használható: gáz, hideg- és melegvíz, központi fűtés, padlófűtés, hűtőrendszerek, orvosi gázok, ipari alkalmazások, szolárrendszerek, tűzoltóvezetékek.

A rézcsövek és szerelvények a kereskedelmi forgalomban egyszerűen beszerezhetőek, különböző gyártók termékei egymással felcserélhetőek, hiszen gyártásukat európai szabványok szabályozzák. A rézrendszerek elemei a világ különböző gyártóitól állnak rendelkezésre, és fognak a jövőben is.

A rézcsöves vezeték egyszerűen bővíthető, mivel a cső és a szerelvény mindig rendelkezésre fog állni, ugyanazon szabványosított méretekben, mindegy, melyik gyártó gyártotta. A rézrendszer elemei, a csövek és szerelvények, kielégítik az európai szabványok követelményeit, és megfelelnek az Európai Építési Termék Direktíva előírásainak. A direktíva követelményei között szerepel a biztonság tűz esetén, mechanikai ellenállóság és stabilitás, biztonságos használat.

A réz élettartama meghaladhatja az épületét, a szakszerűen tervezett és kivitelezett rendszer problémamentesen működik sok millió európai otthonban, épületgépészeti minden területén évtizedek óta folyamatosan bizonyít.

A következő szempont, amit napjainkban mindig mérlegelni kell az anyag fenntarthatósága. A műanyagok petrolkémiai termékek, fosszilis alapanyagból készülnek, és különböző típusainak más és más az újrahasznosíthatósága. Egyes műanyagok újrahasznosíthatóak ugyan, de alacsony szinten, más típusok egyáltalán nem újrafelhasználhatóak. A rézcsövek és szerelvények semmi mást nem tartalmaznak, csak rezet. A csővezetékekből származó összes réz 100%-ban újrahasznosítható élettartama végén, új réztermék készülhet belőle. Az újrahasznosított réz ugyanazon kiváló fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint az eredeti.

Share >

Szerelési segédlet

A kiadvány ismerteti a szakszerű rézcsöves szereléstechnológia során alkalmazható anyagokat, ismerteti a különböző kötések megengedett alkalmazási területeit, valamint útmutatást ad a víz, fűtés, gáz, fűtőolaj és sűrített levegő rendszerek szerelése folyamán betartandó szabályokra.