Falfűtés

Falfűtési rendszerek rézcsővel

A rézcsövekkel kivitelezett falfűtés működési elve és hatékonysága a már bevált megoldáson alapszik: az alacsony hőmérsékletű felületfűtésen, mint amilyen a padlófűtés is. A változatos fűtésmegoldások hozzájárulnak az otthon energiahatékonyságához és értékes többletet adnak az alacsony energiafelhasználású épületek működtetéséhez. A legtöbb tervhez jól alkalmazkodnak, gazdaságosságukat pedig az alacsony működési hőmérsékletnek és a réz kiváló hővezetőképességének köszönhetik. A rézcsöves falfűtési rendszerek továbbá nagyban hozzájárulnak a belső tér komfortjához és levegőminőségéhez amellett, hogy a réz tartósságának és tömörségének köszönhetően hosszú évekig, a karbantartás igénye nélkül üzemelnek.

wl_2.jpg

Bevonatos rézcső falfűtés beépítése © Wieland
 

wl_1.jpg

Bevonatos rézcső falfűtés tetőtérbeépítéskor © Wieland

Hatékony fűtés az alacsony energiafelhasználású, a felújított és az új épületekben egyaránt

Míg a technológia sok helyen újnak számít, Európában – különösen a zöld felfogású épületek tervezésében élen járó Németországban - a falfűtés már széles körben elterjedt. Ez a megoldás különösen alkalmas az otthonok energiaigényének csökkentésére, és energiafelhasználásuk mérséklésére. Csakúgy, mint az új generációs padlófűtési rendszerek, a rézcsövekkel készült falfűtés is alacsony hőmérsékleten működik (30°C körül), így alacsonyabb energiafelhasználás mellett nyújt kellemes hőérzetet.

A számítások szerint 1°C-os hőmérsékletcsökkentés 6%-os fűtési költségmegtakarítást eredményez. A réz kiváló hővezetetőképességének köszönhetően továbbá – a rendszernek gyakorlatilag nincs hőtehetetlensége – tovább csökkenti a fűtésszámlát (összehasonlításképp a műanyag például nagyságrendekkel rosszabb hővezető). Az új generációs megoldásoknak köszönhetően a csőrendszer összeköthető csaknem minden hőtermelő egységgel, így lehetővé teszi alternatív energiaforrások kihasználását is (hőszivattyú, napkollektor és geotermális rendszerek).

Változatos rendszerek minden igényre és építésre

A falfűtés rejtetten futó és rugalmas kialakítást lehetővé tevő fűtési megoldás, mely jól alkalmazható felújításkor és újépítéskor is. Esetenként a padlófűtés kiváltására is szolgál, például kis padlóvastagságú terekben, vagy ha a teherhordó szerkezet gyenge. Az újfajta fűtési megoldás kétféle rendszerben érhető el.

Az első típus különböző méretű, előre megformált csövekből áll, melyek igazodnak bármilyen szobaformához és fűtési igényhez. A rögzítőelemeket előre a rézcsövekhez forrasztják, így azok azonnal rendelkezésre állnak a csővezeték falhoz rögzítésékor. A szárazépítési technológia esetén a csőhálózat gipszkartonra rögzíthető.

A másik eljárás során az előzetes fűtési terv alapján a szakember csigamintában a falhoz rögzíti a rézcsöveket. A felhelyezett vékonyfalú bevonatos rézcsöveket elsőként hő- és hangszigetelő anyaggal borítja be, majd végezetül vakolják vagy ami még jobb, szórt, légzáró vakolattal vonják be.

c_kme_wl_9.jpg

Előformázott csőrendszer falhoz, vagy közvetlenül a gipszkarton táblákhoz rögzítve © KME

wl_7.jpg

A réz a rendszer megbízhatóságának kulcsa

Ezen újkeletű fűtési megoldás megvalósítására nem véletlenül választották a rezet, hiszen az. a használati melegvizes és a fűtési rendszerek legkedveltebb anyaga Európában, a szakemberek elismerik megbízhatóságát és öregedéssel szembeni ellenállóságát. A rezet évtizedek óta alkalmazzák falon belüli és padlóban történő szerelésekhez.

Mivel falán az oxigén nem tud áthatolni, a réz biztosítja a csőhálózat légzárását, természetéből adódó antimikrobiális tulajdonsága folytán pedig gátolja a dugulást is okozó mikroorganizmusok szaporodását. A rézből készült falfűtés karbantartást nem igényel, nem szükséges tehát rendszeresen átöblíteni, korróziógátló anyagokkal feltölteni, gátolni az oxigén bejutását, vagy kezelni a keringő vizet. Ami még fontos, a réz könnyű alakíthatósága nagyban hozzájárul a kivitelezés egyszerűségéhez.

Egészséges fűtési rendszer az optimális komfortérzetért, télen és nyáron is!

A padlófűtés előnyeihez hasonlóan a réz falfűtés lágy és állandó, egyenletes hőmérsékletet biztosít, mely helyiségenként rugalmasan szabályozható. A csövekben keringő melegvíz felmelegíti a falat és sugárzó hő formájában jelenik meg a térben. Így nem szembesülünk a hagyományos fűtési rendszerek kellemetlenségeivel, mint a hideg foltok, az alacsony padlószinti hőmérséklet és a nagyobb hőmérsékletváltozások. Nyáron a rendszer megfordítható és hűtésre használható, melynek során a belső hőmérséklet 2-3°C-os csökkenése érhető el.

A kényelmi szempontokon túl a falfűtésnek köszönhetően javul a helyiség levegőminősége és páratartalma. A nagy mennyiségű sugárzó hő kioltja a légáramlást és ezzel csökkenti a szálló por és egyéb részecskék mennyiségét a szoba légterében. Télen a keringő melegvíz a fal kiszárításával gátolja a penészképződést, nyáron a keringő hidegvíz páralecsapódás nélkül csökkenti a belső tér hőmérsékletét.

Share >

Szerelési segédlet

A kiadvány ismerteti a szakszerű rézcsöves szereléstechnológia során alkalmazható anyagokat, ismerteti a különböző kötések megengedett alkalmazási területeit, valamint útmutatást ad a víz, fűtés, gáz, fűtőolaj és sűrített levegő rendszerek szerelése folyamán betartandó szabályokra.