Legionella az ivóvízben

A legionellózis nevű betegség okozója Legionella baktérium, amely 1976-ban, Philadelphiában a háborús veteránok találkozóján 34 ember halálát okozta, innen ered a megnevezése. A baktérium átmérője 0,2 – 0,7 μm, hossza 2-20 μm, kb. 40 típusa ismert, ebből 20 veszélyes. A legionárius betegség a tüdő fertőzését jelenti, vagyis a fertőzött víz aeroszoljainak belélegzését (zuhany, gőzfürdő).

A kezdeti tünetek az influenza tüneteihez hasonlítanak, aztán a láz emelkedik (39,5˚C), a páciens szédülni kezd és hasi fájdalmakat (émelygés, hányás) érez, a betegség halálos is lehet. A baktérium szaporodásához 20 °C és 45 °C közötti vízhőmérséklet szükséges, valamint a táplálékául szolgáló szerves anyagok jelenléte, és segítik a szaporodást a cső falán lerakódott szennyeződések, pl. a vízkő. Ideális körülmények között a baktériumok száma 4 óránként megduplázódik. 

A fertőzés kockázata természetesen megfelelő tervezés és kivitelezéssel csökkenthető. Az alábbi rövid útmutatást mindenképpen érdemes betartani:

  • Ivóvíz hőmérsékletét 25°C alatt tartani
  • A melegvíz hőmérsékletét az egész rendszerben 55 °C felett tartani, a vízmelegítőben a víz hőmérséklete min. 60 °C legyen.
  • A hideg és melegvíz vezetékeket egyaránt ajánlott szigetelni
  • Kerülni az áramlás nélküli, stagnáló vezetékszakaszokat, megakadályozni a víz pangását, a használaton kívüli részeket kikötni.
  • A hideg és melegvíz keverőcsapját a lehető legközelebb elhelyezni a vízvétel helyéhez.
  • Rendszeres tisztítás: pl. vízkőmentesítés
  • A csőrendszerek anyagválasztása 

 

biofilm_in_een_drinkwatervoorraadvat.jpg

 

A csőrendszerek anyagválasztásakor fontos megemlíteni a réznek a baktériumok szaporodását gátló tulajdonságát, melyet az emberiség már régóta ismer, és a legújabb kutatási eredmények is megerősítik. A KIWA tanulmány egyértelműen kimutatta a különbséget a réz és Pex csövek között, ami a biofilm képződést (a baktériumok táptalaja) a csövek belső falán illetve a legionella baktériumok számát illeti a vízben – a szerelés utáni években (1-2 év) a különbség kb. 10-szeres volt a réz javára. Az idő elteltével ez esetleg csökkenhet, mivel a rézcső belső falán képződő védőréteg csökkentheti a rézcsövek hatását.

Melegvíz rendszerek tervezésekor a német DVGW W551 munkalapjának útmutatásai tekinthetők irányadónak. A Magyar Rézpiaci Központ „Aktualitások a legionella fertőzés megelőzéséhez” című kiadványa magyar nyelven összefoglalja a W551 munkalap tudnivalóit, ezen felül fontos információkat tartalmaz tervezőknek és üzemeltetőknek egyaránt.

További hasznos információ: Vízvezetékcsövek és az ivóvízminőség

 

biofilm.jpg

 

Share >

Aktualitások a legionella fertőzés megelőzéséhez

Kiadványunkban bemutatatásra kerülnek mindazon tudnivalók, amelyek a legionella baktériummal és fertőzés megelőzésével kapcsolatosak, s amelyek a tervező és az ügyfél szempontjából lényegesek.