Kapilárisan forrasztható fittingek

A lágy-és keményforrasztás céljára felhasználható kapillárisan forrasztható fittingeknek az MSZ EN 1254-1 szabvány előírásait kell teljesíteniük, és minőségjellel kell rendelkezniük. Az MSZ EN 1254-1 szabvány a fittingekre vonatkozó minimális követelményeket tartalmazza. Termékeiket ezen szabvány jellemzői szerint előállító gyártók termékeiket a gyártó jelével jelölik.
Az MSZ EN 1254 szerinti fittingeket foszforral dezoxidált rézből (Cu-DHP), sárgarézből vagy vörösöntvényből gyártják a 6-108 mm átmérőtartományban, illetve 1/8” – 4” menetes csatlakozással.

  

rezcsoszereles_forrasztfitt.jpg

Kapillárisan forrasztható fittingek jelölése

A „Gütegemainschaft Kupferrohr e.V.” minőségi feltételeiben a fittingekre is a kiegészítő minőségi feltételeket határozza meg. Emiatt érdemes a  

gut_kor.gif jellel ellátott fittingeket alkalmazni.

A fittingek helyes jelölése:

  • Méret (a hozzátartozó cső külső átmérője)
  • Gyártó jele
  • Egyszerűsített minőségjel
ikon_kez.gif

 Németországban:  Ivóvíz-, gáz-és folyékonygáz szerelés esetén a DVGW vizsgálati jel megléte szükséges. Ez a jelölés a helyszűke miatt a csomagoláson található.

rezcsoszereles_kapillarisforraszt.jpg

Kapilláris forrasztási fittingek választéka

A rézcsövek lágy-és keményforrasztásánál a kapilláris forrasztási technikát alkalmazzák. A forrasztási rés egyenletes kell legyen, és olyan szűk, hogy a kapilláris hatás előálljon, és a forraszanyag – a nehézségi erő ellenében is – a résbe hatoljon. 
Ez a hatás az MSZ EN 1057 szerinti rézcsövek és az MSZ EN 1254 szerinti forrasztásos fittingek felhasználásánál a szabályozott mérettűrés következtében automatikusan előáll. 
A kifogástalan forrasztási kötés érdekében szükséges a csővégek kalibrálása (lágy csövek) és sorjátlanítása, különben a forrasztási rés nem lesz egyenletes.

rezcsoszereles_mszen.jpg

MSZ EN 1254 szerinti kapilláris forrasztási fittingek kisebb betolási mélységgel, csak keményforrasztásra

A szokásosan használt lágy-és keményforrasztási fittingek mellett vannak az MSZ EN 1254 szabványsorozat szerint gyártott kapilláris forrasztásos fittingek, amelyek kisebb betolási mélységgel rendelkeznek, és amelyeket csak keményforrasztással szabad felhasználni. Arra kell vigyázni, hogy ezeket a fittingeket ne használjuk lágyforrasztással.

Share >