Falfűtés és hűtés rézcsövek használatával

Akár 2-3 °C-t és 18%-ot is megtakaríthat rézzel a fűtésen, ugyanolyan kényelem mellett.


Gipszkartonra szerelt előregyártott réz tekercsek

A falfűtési rendszerek ugyanazon elvvel működnek, mint a padlófűtés, nagyon alacsony vízhőmérséklettel és rövid felfűtési idővel. A fal egy légmozgás mentes, alacsony hőmérsékletű hőleadóként működik, amely melegen sugárzó hőt bocsát ki és kellemes környezetet biztosít. A falfelületek egyenletes hőmérséklete és a sugárzás által okozott közvetlen hőkibocsátás lehetővé teszi, hogy a helyiség levegőhőmérséklete azonos komfortszint mellett 2-3 fokkal csökkenjen. A becslések szerint a hőmérséklet 1 °C-os csökkenése a fűtési költségek mintegy 6% -os megtakarítását eredményezi.

Az alacsonyabb szobahőmérséklet nagyobb relatív páratartalmat is lehetővé tesz, ami a légutak számára előnyös, mivel csökkenti a kiszáradást, és a falak által kibocsátott sugárzó hő nem keringeti a port.

Nyáron a rendszer megfordítható, azaz hűtésre is használható és 2-3 fokos hőmérséklet csökkentést tesz lehetővé.

A rézcsövek javítják az energiahatékonyságot

A réz kiváló hővezető képességének köszönhetően (például a vörös fém közel 1000-szer jobb vezető, mint a műanyag) a fűtővíz hőmérséklete tovább csökkenthető a műanyaghoz képest, és a rendszernek szinte nincs hőtehetetlensége, ezzel is csökkentve az energiaveszteséget. Az alacsonyabb vízhőmérséklet mindenekelőtt akkor hasznos, ha megújuló energiaforrásokra épülő hőgenerátorokhoz, például hőszivattyúkhoz, napkollektorhoz vagy geotermikus rendszerekhez kapcsolva szereljük a falfűtést.

Réz: megbízható és fenntartható anyag

Nem véletlen, hogy erre a célra a rezet választották: Európában a háztartási melegvíz és a fűtési rendszerek első számú csőanyagaként a szakemberek elismerik a megbízhatóságát és tartósságát. A rezet évtizedek óta széles körben használják a beépített (vakolat vagy padló alatti) rendszerekben, kiváló teljesítményének köszönhetően.

A réz garantálja a rendszer légzáróságát, hiszen az oxigén nem tud áthatolni rajta. A rézcsöves falfűtési rendszer nem igényel rutinszerű karbantartást: nincs szükség rendszeres átöblítésre, korróziógátlásra, vízkezelésre és a csövek 100%-ban oxigén diffúzió mentesek. Ráadásul a réz jó alakíthatósága megkönnyíti a rendszer kezelését és telepítését, sőt az is egyszerűen kideríthető merre futnak a csövek: ha egy képet szeretne fellógatni, csak egy fémdetektorra van szüksége.

A réz élettartalma végtelen és nincs végfázisa. Bármennyiszer újrahasznosítható a tulajdonságainak elvesztése nélkül. Mint ilyen, a réz egy fenntartható anyag, amely központi szerepet játszik a körkörös gazdaság kiépítésében.


Réz, az újrahasznosíthatóság bajnoka

Különböző rendszerek a projektek széles körének követelményeit kielégítve

A falfűtés egy rejtett és rugalmas fűtési lehetőség, amely mind az új építésnél, mind a felújításoknál alkalmazható. Lehetővé teszi a padlófűtés kiváltását bizonyos projekteknél, például ahol a padlóterület korlátozott, vagy gyenge teherhordó szerkezetek esetén. Ez az új fűtési módszer két különböző típusú rendszerben érhető el.

Az első rendszer különböző méretű, „előformázott” tekercsekből áll, amelyek bármely szobatípushoz vagy szükséges fűtőteljesítményhez igazíthatók. A tekercsekhez hegesztett rögzítőelemek lehetővé teszik, hogy közvetlenül a falhoz rögzítsék őket, majd bevonattal befedjék őket. A „száraz” falakhoz való változat közvetlenül a gipszkarton hátsó részéhez csatlakozik.


Műanyaggal bevont rézcső
egy tetőtér falfűtésénél

A másik telepítési módszernél a szerelő csigavonalban illeszti a rézcsöveket a falakra, az előzetesen meghatározott hőigény szerint elkészített terv alapján. A vékonyfalú, bevont rézcsöveket a falakhoz rögzítik, amelyeket először hő- és hangszigetelő panelekkel borítanak. A befejezéshez a csövekkel ellátott falakat vakolják, jobb esetben gépi vakolják, ami javítja az épület légzáróságát.

„Ilyen egyszerű.”

 

 

 

Share >