Hővisszanyerés a fürdővízből rézcsövek segítségével

Takarítsa meg melegvíz számlájának több mint 50%-át rézzel!


Hőcserélő 5 rézcsőből © Joulia

Az Európai Bizottság szerint az épületek az energiafogyasztás mintegy 40%-áért és a CO2-kibocsátás 36%-áért felelősek az EU-ban. A felújítások és az energiahatékonyság javítása jelentős energiamegtakarítást eredményezhet, ami az EU teljes energiafogyasztását 5-6% -kal, a CO2-kibocsátás pedig 5% -kal csökkentheti.

Ha megnézzük a lakossági energiaigények alakulását, láthatjuk, hogy a fűtéshez szükséges energia drasztikusan csökkent, és ennek következtében a melegvíz előállításához szükséges energia az otthoni energiafelhasználás egyre jelentősebb részét alkotja. Figyelembe véve, hogy ennek az energiának a többsége a lefolyóba kerül, a zuhanyzókból történő hővisszanyerés egyszerű módja lehet az energia és a pénz megtakarításának.

A lefolyóba épített hőcserélővel hatékonyan nyerhetünk vissza energiát, költséghatékony módon csökkentve az energiafogyasztást. A lakóépületek hulladékhő visszanyerésére szolgáló hőcserélő berendezések új modelljei képesek a zuhanyelvezetőkből származó hulladékhő több mint 50% -át visszanyerni, és megtérülési idejük is kiemelkedő.

Hogyan működik?


1.ábra: Hővisszanyerés zuhanyvízből, előtte és utána © Joulia

A lefolyó hővisszanyerő rendszerének nincs mozgó alkatrésze és áramot sem igényel. A speciálisan kialakított rézcsövek a forróvizes hulladékvíz hőenergiájával a bejövő friss vizet 10 °C-ról mintegy 25 °C-ra melegítik.  Így amikor frissvíz a keverőszelepre érkezik, sokkal melegebb, ezért lényegesen kevesebb melegvíz szükséges a vízmelegítőből esetleg a napkollektorból.


2.ábra: A zuhanyvízből történő hővisszanyerés működési elve © Wagner Solar

Tárolós rendszerek esetén a zuhanyból visszanyert hőenergia felhasználható a tartály vízének előmelegítésére is.


Hőcserélő 5 rézcsőből © Joulia


DSS zuhanylefolyó csatorna


DSS zuhanytálca

 

 

Drain Water Heat Recovery - ZYPHO Shower Heat Recovery

ZYPHO is a patented concept of shower water heat recovery. EFFICIENT: up to 30% of savings on your energy bills and a 2-year payback || SAFE & ROBUST: 10-year warranty || EASY TO INSTALL: 10 minutes || www.zypho.eu

 

 

 

Funktionsprinzip der ECOshower Duschrinne

Für schlaue Warmduscher: Durch intelligente Wärmerückgewinnung nutzen Sie mit der neuen Duschrinne ECOshower die Energie, die Sie zum Duschen benötigen, ganz einfach mehrfach und sparen so bis zu 50 % der Wärmeenergie beim Duschen. Erfahren Sie mehr auf: http://www.wagner-solar.com/waerme/produkte/waermerueckgewinnung.html

 

 

 

A réz a legjobb hővezető

Hővezető képességének köszönhetően a réz ideális anyag bármely típusú hőcserélő gyártásához. A réz hőcserélők könnyen előállíthatók és kiváló korrózióállósággal rendelkeznek. A fűtési és hűtési alkalmazásokban sokféle módon alkalmazzák a rezet, a hősugárzó felületként, a hűtőközegek szállítására csőként, a napenergia gyűjtéséhez rézfelületként. Használható fűtéscsőként vagy a hőszivattyú részeként, mint hőátadó bordás felület, amely az energiát a levegőbe és a levegőből vezeti, vagy hővezetőként az egyik anyagból a másikba továbbítja. Az energiaátvitel költséghatékonyságának maximalizálása érdekében egyszerű vagy összetett alakzatok alakíthatók ki belőle.


iZi © Zypho

A fűtés és a hűtés az európai teljes energiaigény 48% -át teszi ki. Ennek 70% -a 250°C alatti alacsony és közepes hőigény. A réz többféle tiszta energiatermelés során nélkülözhetetlen, mint például a napenergia, geotermikus és biomassza alkalmazások.

A tipikus alkalmazások közé tartoznak a radiátorok, a léghűtők, az olajhűtők és a mobil légkondicionáló berendezések a közlekedésben; elektromos berendezések hűtőbordái; kaloriferek, háztartási és ipari vízmelegítéshez használt hőszivattyúk és tekercsek a légkondicionáló és hűtőegységekben. Okos kialakítással a réz a hőcserélő egységet környezetbaráttá, gazdaságossá és tartóssá teszi a természetes hűtőközegek számára.


ReQup®-Plus © Gaïa Green

Termékinformációk:

 European Association for Wastewater Heat Recovery

Share >