Padlófűtés és hűtés rézcsövek használatával

Spóroljon energia számláján és élvezze a kényelmet!

A padlófűtés egy alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer, melynek hőfoka jellemzően 45 °C, vagy alacsonyabb, nagy fűtőfelülettel, gyakorlatilag egy óriási hőleadóvá változtatva a szoba padlóját. A padlóból sugárzó hő kisebb légmozgást okoz a szobában, és kellemesebb beltéri klímat teremt, mint a hagyományos fali radiátorok hője. Az egyenletesebb hőmérséklet és a sugárzás által okozott közvetlen hőkibocsátás lehetővé teszi, hogy a helyiség levegőhőmérséklete néhány fokot csökkenjen a kényelem, hőérzet csökkenése nélkül. A becslések szerint a hőmérséklet 1 ° C-os csökkenése a fűtési költségek mintegy 6% -os megtakarítását eredményezi.


Hőmérséklet eloszlás különböző fűtési módok esetén

Nyáron a rendszer reverzibilis, azaz hűtésre használható. Az épületek tulajdonosai is értékelik a „láthatatlan” megoldásokat, melyek lehetővé teszik a kreatív és tágas belső terek tervezését.


Padlófűtési rendszerek telepítése rézcsövekkel

Réz: az energiahatékonyság és a megbízhatóság kulcsa

A réz kiváló hővezető képességének köszönhetően (a vörös fém közel 1000-szer vezetőbb, mint a műanyag) az előremenő fűtővíz hőmérséklete 2–3 Celsius fokkal még alacsonyabb lehet, mint más rendszereknél, ugyanolyan hőleadás mellett. Ez különösen a megújuló energiaforrásokkal (hőszivattyúk, napkollektorok, geotermikus energia) kombinálva előnyös, hiszen ezek hatékonyabbak alacsonyabb hőmérsékleten, így jelentősen csökkenthetjük az energiafogyasztást és a CO2-kibocsátást.

Ha azonos előremenő fűtővíz hőmérsékletet feltételezünk, kevesebb csőre van szükség, és a csövek közötti távolság nőhet a műanyaghoz képest ugyanolyan szobahőmérséklet eléréséhez – rövidebb a csőkígyó, kevesebb a hajlítás, kevesebb a veszteség, kisebb az energiafelhasználás a víz keringéséhez.

A réz megbízhatóságát több évtizedes használat bizonyította európai lakások millióiban, ahol különböző alkalmazásoknál használták a rézcsöveket. Az első rézcsöves padlófűtést az olaszországi Lodi Székesegyházba telepítették a hatvanas évek közepén, és a rendszer még mindig tökéletesen működik!

Alacsony hőtágulási együtthatójával, nagy korrózióállóságával a réz garantálja a rendszer tartósságát öregedés, tulajdonságainak változása, és az oxigén diffúziója nélkül. A rézcsöves padlófűtési rendszer nem igényel rendszeres átöblítést, nem lesz eltömődés a hiányzó, vagy sérült oxigendiffúziót gátló réteg miatt, mint egyéb rendszerek esetében. Ráadásul a réz megmunkálhatósága megkönnyíti a rendszer telepítését.

A réz élettartalma korlátlan és nincs végfázisa. Számtalanszor újrahasznosítható a tulajdonságainak elvesztése nélkül. Mint ilyen, a réz fenntartható anyag, amely elengedhetetlen a körkörös gazdaság kiépítéséhez.

 

Különböző rendszerek minden követelményhez

A rézcsövek kielégítik a padlófűtés és -hűtés minden követelményét – legyen az akár új építésű, akár egy régi épület energiatakarékos fűtéskorszerűsítése.

A klasszikus nedves technológiás rendszer ideális padlófűtési és hűtési megoldás az új építésű lakások különböző padlószerkezeteinél. A műanyagbevonatos rézcsöveket (12 × 0,7 vagy 14 × 0,8 mm) vagy a vékonyfalú 14 x 2 mm-es (0,3 mm-es vastagságú rézcső) polietilén bevonatos rézcsöveket cementes vagy anhidrides önterülő esztrichekbe fektethetik.


Vékonyfalú rézcső nedves technológiájú rendszerekhez

 

Video: Száraz technológiájú rendszer

Videó: Nedves technológiájú rendszer

A felújítási projekteknél a száraz, cementesztrich nélküli rendszer használható. A rézcsövet előgyártott rendzserlemezbe fektetik és száraz technológiával padlólapokkal takarják. A rendszer súlya kicsi, gyorsan és tisztán illeszthető, és a telepítést követően azonnal járható. A műanyag borítású, vékonyfalú vagy sima rézcsövek a rendszer követelményeitől függően használhatók.

Amikor gyorsan, kis magasságú, alacsony hőtehetetlenségű és jól szabályozható rendszerre van szükség, a sima rézcső öntött aszfalt padlóba helyezhető.


A száraz padlófűtés rendszer rétegei

Share >