Amikor a legjobbra számít, a réz otthon várja

Lakásfelújítás vagy korszerűsítés előtt sok időt töltünk a legmegfelelőbb építőanyagok kiválasztásával. Minden sikeres építkezés kulcskérdése a megfelelő anyagválasztás. Végül érthető okokból a legjobb minőséget és a megbízhatóságot választjuk.

A réz jelen van otthonainkban, jó szolgálatot tesz és szépséget ad. A csőszerelésben és tetőfedésben nagy múlttal rendelkező fém homlokzat- vagy falburkolatként is kiválóan teljesít, megjelenése pedig a szemet gyönyörködteti – így lehet napjaink egyik legideálisabb építőanyaga.

 

Épületgépészet

A réz csőhálózatként sok-sok éve bizonyítja kiváló teljesítményét, melyet a legtöbb alapanyag máig nem tudott túlszárnyalni. Változatos felhasználási területein hosszan tartó megbízhatóságot képvisel. A rézcsövek és csőszerelvények a gépészeti építés vagy felújítás minden területén bevethetők, legyen szó akár a gázhálózatról, vagy a forró- és hidegvíz szállításáról. Erős anyag, mely mégis könnyen formálható, lehet előregyártott, vagy a helyszínen szerelt.

A sikerre bizton számítva a következő felhasználási területekre választható:

 • Háztartási meleg- és hidegvízhálózatok
 • Központifűtés-rendszerek
 • Gázvezetékek
 • Napkollektoros megoldások
 • Tűzoltóberendezések

A réz lehetővé teszi, hogy a teljes épületgépészeti szerelést egyetlen anyag alkalmazásával oldja meg.

 

Építészet

A lakóházak bővítése mindig nagy kihívás, különösen, ha a tartósság kiemelt szempont. A réz és ötvözetei számos formában, színben és textúrában elérhetők, és garantálják a hosszan tartó (100 évnél több) védelmet a karbantartás igénye nélkül. Természetes anyag és teljes egészében újrahasznosítható, ezért kiemelten óvja a környezetet.

A rézfelületek széles skálája:

 • Legelterjedtebb formájában fényes vörös
 • Az oxidált réz sötétbarna
 • Jellegzetesen zöld színű patinázott réz

Az időjárásnak kitett rézfelületek színüket a természetes patinázódási folyamaton keresztül évek alatt a vöröstől a barnán át a zöldig fokozatosan változtatják. A lemezgyártók ismerik a folyamat felgyorsításának módját, ezért a különböző színű felületek bármikor elérhetők.

A rézből számos ötvözet előállítható, melyek a választási lehetőségeket tovább bővítik:

 • A réz és cink ötvözete a sárgaréz, melynek arany színe az idő múlásával barnába megy át
 •  A bronz egy réz-ón ötvözet, eredeti meleg, barnásvörös színét idővel sötétbarnára változtatja
 • Léteznek további ötvözetek, például eredeti csillogó aranyszínét tartósan megőrző, ezüstszínű és számos más árnyalatú is

Mindezek beszerezhetők tömör lemez, áttetsző háló vagy perforált lemez, de akár dombornyomott formában is.

Költséghatékonyságát tartóssága szavatolja. Továbbá egy szakszerűen kivitelezett rezes rendszer nem igényel rendszeres karbantartást, megbízhatósága folytán javítást vagy felújítást és teljes egészében újrahasznosítható.

További ötletekért és információkért látogasson el a Copperalliance.eu/hu.hu és a Copperconcept.org/hu portálra.

Share >