Az Étel Fája rézcsőből

A 2015-ös milánói Világkiállításon meglátogatható a „Slow Food” (komótos étkezés) nevű non-profit szervezet pavilonja, amely a főzés és ételkészítés tradicionális kultúrájának népszerűsítéséért jött létre, ellentétben a gyors ételekkel és az egészségtelen táplálkozással, ahogy azt a neve is sugallja. Ebben a pavilonban kapott helyet az Étel Fája – egy fémből készűlt fa szobor, amely kb. 3 méter magas, és amelyen a látogatók az ételekkel, étkezéssel kapcsolatos üzeneteket helyezhetnek el.

Ez egy kézzel készített réz fa, melynek gyökereit, törzsét és ágait hajlított rézcsőből készítették.

04_albero_expo1.jpg

Az Étel Fája elkészült, várja elszállítását a milánói EXPO Slow Food pavilonjába Fotó: Maria Vittoria Gozio, Atelier Dall'Osso.

Elmondható, hogy ez a fa - melyet az olasz művész, Davide Dall’Osso készített – állandóan változik: nem csak a réz patinázódása miatt, hanem mert a látogatók kis üzeneteket helyezhetnek el rajta. Így az emberek elmondhatják egymásnak, hogy mit jelent számukra az étkezés: számtalan nyelven érzések, emlékek, javaslatok és üdvözletek olvashatóak ezeken az üzeneteken. A papírlapok alkotják a fa leveleit, de mivel az ágak hamar megteltek, a törzsére és a gyökereire is kerültek üzenetek, ez is mutatja az ötlet sikerét.  

dscn3749.jpg

A siker bizonyítéka: még a törzsre és a gyökérre is "levelek" kerültek!

„Valójában a fán és az ágain 400 akasztót alakítottunk ki ugyanabból a csőből, mint amiből a fa is készült, de úgy tűnik ez sem volt elég…” - mondta Davide Dall’Osso.

Közelebbről megnézve a fát, alig látható a rés a szomszédos tekercsek között: ez azt jelenti, hogy a kreatív munka komoly műszaki tudást, ügyességet is igényelt.

A szobor elkészítéséhez két csapatra volt szükség: négy ember állította fel a belső vázat és ketten hajlították rá a rezet kívülről. Paolo Morandival együtt dolgoztunk, aki hatalmas találékonysággal és kézügyességgel megáldott szobrász, és azonnal tudta, hogyan kell megoldani a felmerülő problémákat a fa elkészítése során.”

A fát beborító papírréteg elrejti a csupasz fa művészi erejét: a méretét, a gyökerek csavarodását, az ágak hullámzását és elágazódását, ami pedig igazán megkapó.

the_tree_of_food_3.jpg

Az Étel Fája: a látogatók üzeneteket akaszthatnak a réztekercsekre

„A fa teteje eléri a 3 méteres magasságot és 3 méter széles is.  Amennyire csak tudtuk, követtük a pavilon művészeti vezetőjének a javaslatait, számításba véve a rendelkezésre álló az időt és embereket. Két hét alatt készültünk el. Mikor a „Slow Food” emberei és a pavilon menedzserei meglátták a végeredményt, nagyon meg voltak elégedve.”

„6x0.6mm-es rézcsövet használtunk (6 mm a külső átmérője és 0,6 mm a falvastagsága), vasrúdból készült vázra tekercselve. Ez összességében kb. 1 460 méter cső…”

Igazán meglepő, hogy mennyi réz koncentrálódik egy ilyen relatív kis területen, valami igazán értékeset és szépet alkotva: újabb ok, hogy meglátogassuk a „Lassú Étel” pavilont.

dscn3751.jpg

Üzenet Thaiföldről

További információ a művészről: www.davidedallosso.it

Share >