Az otthonomba csakis rezet!

Amikor házat épít vagy felújít, a legfontosabb kérdés: melyik alkalmazási területhez melyik anyagot válasszam? A felhasznált anyagok ugyanolyan lényegesek, mint a szerelés, építés szakszerűsége. Csak így teremthetünk egészséges, kényelmes otthont, mely sokáig fennmarad. A most induló új, európai kampány – „Az otthonom megérdemli a rezet” - felhívja a figyelmet a rézre, mint magas minőségű építőanyagra.


A megfelelő anyagválasztás még az olyan rejtett épületelemek esetében is elengedhetetlen, melyeket nem látunk nap, mint nap. A csőrendszernek például megbízhatónak kell lennie, és meg kell őriznie a vízminőséget. A fűtési rendszer teljesítsen kiválóan, a tető legyen időjárásálló és tartós. A rezet természetes tulajdonságai teszik ideális építőanyaggá ezen alkalmazásokra.

A megfelelő anyagválasztás még a rejtett szerkezetek esetében is fontos

Réz vagy műanyag cső? Favázra szerelt burkolatú vagy puszta téglafal? Kender vagy üveggyapot hőszigetelés? Még az ilyen rejtett szerkezetek esetében is fontos a megfelelő anyagválasztás akár építésről, akár felújításról van szó. Otthonunk kényelme, biztonsága és tartóssága múlik rajta. A víz minősége szoros összefüggésben van a csőhálózatok minőségével. A szigetelőanyagok és festékek hatással vannak a belső tér levegőminőségére. Az épületek komfortja és energiahatékonysága a fűtési rendszerhez választott anyagoktól függ.

Noha az építőiparban dolgozó szakemberek a legilletékesebbek a felhasználható anyagokkal kapcsolatos tanácsadásban, mégis érdemes megismerniük a lakás- és háztulajdonosoknak is a lehetőségeket, valamint az anyagok előnyeit és esetleges hátrányos tulajdonságait. Az építkezők manapság különösen tudni akarják, hogy mit is építenek be otthonaikba.

Mindez az európai, „Az otthonom megérdemli a rezet” elnevezésű, az Európai Rézintézet által szervezett kampány elindításához vezetett. Küldetése hangsúlyozni a réz fontosságát napjaink otthonaiban. A sajtóban megjelenő hirdetések tudatosságra buzdítanak a magán- és középületek tulajdonosai körében. Megismertetik a közönséget azokkal az előnyökkel, melyek a rézből készült termékek és rendszerek alkalmazásával együtt járnak, így magabiztosan rendelik meg a szakemberektől a rézből készült építészeti és épületgépészeti megoldásokat.

Egy esettanulmány a rézről: padlófűtés

A réz, kiváló hővezető képessége folytán javítja a természetszerűleg alacsony hőmérsékletű padlófűtés hatásfokát. Magas fokú ellenállóképessége miatt a megbízhatóság garanciája. Semmilyen különösebb karbantartást nem igényel: nincs rendszeres átöblítés, nem szükséges a korrózióvédelem, nincs szükség az oxigén kiszűrésére és a víz kezelésére.

Rézötvözetek a hosszú élettartamért

Faváz - a réz homlokzatburkolatot rendszerint favázra erősítik, ezáltal tartós szerkezetet kapnak.
Természetes szigetelés - a réz borítás vagy burkolat alatt elhelyezkedő jó minőségű szigetelés szavatolja a kellemes beltéri hőérzetet.
Napkollektorok - akár a melegvízigény 70%-a is fedezhető, melyet érdemes rézcsőhálózaton eljuttatni a felhasználási helyre.

Hogyan döntsünk a legjobb mellett?

Bár a VOC címke kötelező a festékekre Franciaországban, nem ez a helyzet a legtöbb anyag esetében. A réz azonban rendelkezik megfelelőségi adatlappal (Material Safety Data Sheet - MSDS) mely megtekinthető a környezeti egészség és biztonság adatbázisában (INIES). Ezek a tanusítványok képezték a Grenelle Environment (ötéves cselekvési terv az ökológiai és fenntartható fejlődés szabályozására) egyik tárgyát, és lehetővé tették az épületek környezeti egészségi és biztonsági állapotának felmérését.

Az otthonom megérdemli: réz a jó egészségért, a megbízhatóságért és a teljesítményért

A réz az elsőszámú építőanyag Európában a fűtési és vízellátási rendszerek területén. A szakemberek felismerték a réz előnyeit, amelyet már az 1930-as évektől használtak olyan rendszerek kiépítésére, melyek élettartama az épületével vetekedett. Az azóta elsajátított tudás bizonyítja a réz kitartó ellenállóképességét, melyet csak a szakszerűtlen kivitelezés csorbíthat. Semmilyen más csőanyag nem rendelkezik ilyen sok referenciával. A hosszú élettartamon kívül a réz hozzájárul a vízminőség fenntartásához antibakteriális tulajdonságának köszönhetően, továbbá azzal, hogy teljesen kizárja a kívülről érkező szennyezést. A legtöbb szokásos anyagénál jobb hővezető képessége alkalmassá teszi vízalapú hűtési rendszerek kialakítására.

Az eredetiséget és minőséget kereső építtetők számára kiváló alternatívát jelent a hagyományos anyagok kiváltására. A tetőkön, homlokzatokon és esőcsatornákon megjelenő nemes, élő anyag az idő múlásával patinásodik, és tökéletesen beleolvad környezetébe. Elméletileg végtelen számú színárnyalatával, megjelenési formájával az építészek számára is állandó inspiráció. Főként, de nem egyszerűen ez stílus kérdése. Az épület számára elengedhetetlen a hosszú élettartam, és ezt a rézzel borított homlokzatok minden karbantartás és festés nélkül biztosítják évszázadokra.

Az otthonom megérdemli a rezet: kampány a tulajdonosokért

Az Európai Rézintézet ez év őszén elindította első kommunikációs kampányát közvetlenül a felhasználók számára. Küldetése a közönség és a jövőbeni otthonok tulajdonosainak megismertetése a réz által nyújtott előnyökkel az építészeti és épületgépészeti rendszerek terén. A vízhálózat az épület nélkülözhetetlen része: ez szállítja a vizet, melyet minden lakó nap, mint nap fogyaszt. Feltétlenül biztosítani kell megbízhatóságát és a vízminőséget, ma ezt a két feltételt egyedül a réz képes megbízhatóan teljesíteni.

A rézcsöves hálózatok költségesek: igaz, vagy hamis?

Bár az alapanyag ára észrevehetően változhat alkalmanként, mégis ez a beruházási költségen csak kis mértékben mutatkozik meg. A gyártók, termékeik esetében mindig küzdenek az alapanyag árváltozásainak befolyása ellen. A réznek köszönhetően csökken a szerelés munkaideje, így a másik fő költségen, a munkadíjon megtakaríthatunk. Továbbá a réz karbantartás nélkül is hosszú élettartamú, ezért a fenntartása szintén költségkímélő. A réz alkalmazása valóban a jövőbe mutató beruházás.

A kampány részeként a Rézinfó.hu portál részletesen bemutatja a réz számos alkalmazási lehetőségét. Folyamatosan közöl ismeretterjesztő írásokat, érdekes híreket a réz építőipari felhasználásáról a hosszú élettartam, a megbízhatóság és az energiahatékonyság jegyében.

További információk igényelhetők:

  • Sajtóanyag „A réz a tartósságot biztosítja az otthonokban” címmel
  • Nagy felbontású képek a nyomtatott média számára
  • Példák rézzel készült épületekről
  • Interjú készítésének lehetősége a rézközpont vezetőjével

Share >