Fűtéskorszerűsítés rézcsővel

A rézcsövek előnyei fűtéskorszerűsítés esetén is egyértelműek.

A meglévő lakásállomány műszaki és esztétikai állapota sok esetben nem felel meg a modern életvitel követelményeinek, sőt egyes esetekben a berendezések állapota akár életveszélyes is lehet, ezért sürgős felújításra szorul. Napjainkban sokat hallunk az energetikai korszerűsítésről, amelynek fő céljai otthonunk energiaköltségeinek optimalizálása és környezetünk terhelésének csökkentése.

A meglévő épületek energetikai korszerűsítés legfontosabb elemei a hőszigetelés, korszerű nyílászárók beépítése, hatékony, takarékos kazán beépítése, ahol lehet, alacsony vízhőmérsékletű fűtés (felületfűtés) beépítése, megújuló energiaforrások használata (napkollektor)

Viszonylag kevés szó esik a rendszereket a falakban elvakolva, láthatatlanul, de hosszú távon megbízhatóan szolgáló csövek fontosságáról. A rézcsövek előnyei a fűtésrendszerekben is egyértelműek:

További előnyök és információ: Fűtésszerelés

A réz egyértelmű műszaki előnyeit elismerve, a rézrendszerek gazdaságosságát az építtetők, de igen gyakran a szakemberek is helytelenül ítélik meg, ezért a réz gyakran a „drága” fogalmával kapcsolódik össze. Nagy hibát követünk el akkor, ha a költségvetés összeállításakor csak a cső méterárát vesszük figyelembe, hiszen a szerelvények, csőkötőelemek a rézcsövekhez a legolcsóbbak az összes anyag (műanyag, acél) közül, a szerelés gyors, egyszerű, kis szerszámigényű ezért olcsó – így a rézrendszer ár-érték aránya jóval kedvezőbb az egyéb anyagú rendszereknél.  Ez azonban még csak az érem egyik oldala. A másik oldalon ott van az a milliószor bebizonyosodott tény, hogy az olcsó, rosszabb minőségű anyag hosszabb távon lesz drágább, köszönhetően a meghibásodásból adódó javítási költségeknek.

Az épületgépészeti rendszerek hosszú távú hibátlan működése egyébként nem csak pénzügyi számítások és megtérülés kérdése. Egy gázvezeték meghibásodásának következménye jelentős anyagi kár, sérülés, sőt akár emberi élet is lehet. Biztonsági szempont lehet továbbá, hogy a réz nem éghető anyag, lakástűz esetén a rézcsövekből nem képződnek mérgező gázok, ellentétben egyes műanyagokkal. A megbízható anyagok választása, a jó tervezés és a szakszerű kivitelezés ezen események bekövetkeztét minimálisra csökkentik – és ez a fontos, még ha ez az út egy kicsit drágább is.

Az előnyök egyértelműek - rézcsövet választó építtető elkötelezett a minőség, hosszú élettartam, a biztonságos működés és a környezetvédelem iránt!

Share >