A higiéniai szempontból megfelelő ivóvíz szabályozása hosszú távon befolyásolja a piacot

Ivóvízzel érintkező anyagok és termékek: A higiéniai szempontból megfelelő ivóvíz szabályozása hosszú távon befolyásolja a piacot Az európai szövetségek egyeztetésre hívják az érdeklődőket az Európai Ivóvíz Bizottság képviselőivel

Az ivóvízhez kapcsolódó vezető európai vízellátó, alapanyaggyártó és termékgyártó szövetségek várják az érdeklődőket a 2015. május 19-20 között megrendezésre kerülő rendezvényükre, ahol az Európai Bizottság és a nemzeti szabályozó hatóságok legfelsőbb szintű tagjaiból álló szakmai csoporttal közösen megvitatják az EU Ivóvíz Irányelvének végrehajtását a további jogalkotói keretfeltételek tükrében.

Az egészséggel összefüggő biztonsági előírásokat az ivóvízzel érintkező anyagok és termékek tekintetében az Ivóvíz Irányelv (DWD 1998) 10. cikkelye szabályozza, az áruk szabad mozgását pedig a Szerződés az Európai Unió működéséről (EUMSz) 34. cikke, melyek nem csak központi szabványértékeket írnak elő az olyan, itt is résztvevő szövetségek tagjai számára, mint az EUREAU, az Európai Réz Intézet, a Plastics Europe vagy az Aqua Europa, de a külön szabályozás egységes végrehajtása több évnyi politikai és ipari szintű erőfeszítés után sem tűnik biztosítottnak Európában.

Az ivóvízhez kapcsolódó anyagok és termékek Európa-szerte egységes ellenőrzési és átvételi rendszerének (EAS) gyakorlati hiánya miatt több állam is inkább egy közös eljárásban állapodott meg vagy más nemzeti megoldást alakított ki, hogy megfeleljen a DWD '98 követelményeinek. Egy ilyen kavalkád azonban nem tudja biztosítani a hasonlóan magas egészségvédelmi követelményeket, valamint egy valóban szabad piacot.

Sürgős megoldásra van szükség Európában

A vízszolgáltató, alapanyag és termékgyártó ipar szempontjából az egységes európai eljárás nagyon fontos cél, ami valóban megvalósíthatónak tűnik a korábbi elképzelések alapján.

Az intézkedés égető természetét és sürgősségét a legfontosabb érdekcsoportok részvétele is jelzi: az európai és a nemzeti szabályozási környezet szakértői, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) képviselői, az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN), valamint a szervező egyesületek képviselői is előadásokat tartanak a rendezvényen. Az Ivóvíz Irányelvre vonatkozó nemzeti megoldások tapasztalatai és a jövőbeni módszerek lehetőségei is terítékre kerülnek az Európa-központú eseményen.

A rendezvény elsősorban a 28 tagállam ivóvíz szabályozóit, valamint az ivóvízzel érintkező termékek gyártóit és felhasználóit célozza meg.

A kétnapos szimpózium 2015. május 19-20. között kerül megrendezésre Brüsszelben. Regisztrálni az eseményre május 11-ig lehet a Német Rézintézetnél (Deutsches Kupferinstitut Berufsverband e.V.), Am Bonneshof 5; D-40474 Düsseldorf (info@copperalliance.de).

Magyarországi érdeklődők jelentkezhetnek a Magyar Rézpiaci Központ elérhetőségein is.

A részletes program letölthető a www.rezcsoinfo.hu weboldalról.

Online regisztráció:

https://www.kupferinstitut.de/de/fortbildung/termine/details/article/tagung-kontakt-mit-trinkwasser.html

A résztvevők száma korlátozott; a konferencia angol nyelvű.

Kapcsolat:

Pintér Róbert

ügyvezető

Magyar Rézpiaci Központ Egyesület

1053 Budapest, Képíró u. 9.

tel: (1) 266 48 10

e-mail: robert.pinter@copperalliance.hu

Share >