Réz fűtéssel otthonosabb

A pincében beüzemelt fűtőberendezés nem az egyetlen, ami meghatározza, hogy mennyi energia szükséges egy épület fűtéséhez. A keringető szivattyú energiaigénye is fontos tényező.

Sok lakástulajdonos tudomást sem vesz erről az eszközről, ami a hőt szállítja a fűtővíz keringetésével a csöveken keresztül a kazán vagy egyéb fűtőeszköz és a radiátorok vagy a felületfűtő (padló- vagy falfűtés) panelek között, amíg az zökkenőmentesen működik. Pedig a keringető szivattyú az egyik legnagyobb energiafogyasztó az épületekben.

Keringési rendszerek, amelyek befolyásolják az energiafogyasztást

A villamosenergia fogyasztás nem csak a szivattyú energiahatékonyságától függ, hanem attól is, hogy a fűtési rendszer hogyan lett megtervezve, annak mekkora az ellenállása. Sok műanyag csőrendszer például ún. push-fit (a csatlakozó idomot a cső belsejébe dugjuk) csatlakozásokkal kapcsolódik.  Ezek csökkentik a belső keresztmetszet, és ennek megfelelően „szűk keresztmetszetek” alakulnak ki a csőben. Ezek a szűkülések nagymértékben növelik az ellenállást, amit a keringető szivattyúnak le kell győznie ahhoz, hogy a vizet egyenletesen keringtesse a szobákban. Ez nagyobb teljesítményfelvételt eredményez. A réz csővezetékekben ezzel szemben csak nagyon alacsony ellenállással folyik keresztül a forró víz, hiszen a rendszerben nincsenek keresztmetszetszűkülések. További szakmai részletek, a műanyag és rézcsöves rendszerek áramlástechnikai összehasonlítása ebben a cikkben: „T”- idomok hidraulikája víz- és fűtéshálózatoknál"

rezcso_muanyag.jpg

A réz fűtési szerelvények alacsony ellenállásúak és ezáltal enyhítik a keringető szivattyú terhelését

 

rezcso_rendszer.jpg

A modern fűtőberendezésektől egészen a szobákig ellenállás nélkül: a réz vezetékekben nincsenek keresztmetszet szűkülések, és így lehetővé válik a fűtővíz akadálytalan átfolyása.

Bevált szerelési anyagok

Függetlenül attól, hogy a réz csővezeték klasszikusan forrasztott  vagy modern préselési eljárással csatlakoztatott, a belső keresztmetszete nagyjából egyenletes és nincs nemkívánatos szűkülés.  A réz olyan anyag, amely az elmúlt évtizedekben bebizonyította, hogy érdemes épület szerelvényként alkalmazni. A vörös fémből szerelt rendszerek bebizonyították, hogy az anyag nem korrodálódik, és nem válik rideggé, ha falba építik vagy közvetlen napfény éri. Még egyfajta védőréteg is kialakul a védelmére a csövek belsejében az idő múlásával.

copper press fit installation

Minden fűtésszerelési szakember telepíthet réz szerelvényeket; bebizonyították értéküket az elmúlt évtizedek során.

Információs blokk

Sokoldalú anyag épületgépészeti szereléshez

Mikor eljön a víz és fűtési rendszerek szerelésének ideje, majdnem minden kereskedőnek megvan a személyes kedvence a gyártók közül. Azonban, szinte minden jól kvalifikált szerelő mesterien dolgozik rézzel. Ennek számos előnye van a háztulajdonosok számára. Ha az egyik kivitelező nem vált be, akkor nyugodtan támaszkodhat egy másik víz-, gáz-, fűtésszerelésre és légkondicionálásra szakosodott cégre a felújítási és javítási munkák elvégzésében. Ez azért van, mert a rézcsövek és kötési rendszerek egységesek, európai szabványok biztosítják, hogy konkrét gyártótól függetlenek legyenek.

p1030703.jpg

A réz csővezetékekben csak nagyon alacsony ellenállással folyik keresztül a forró víz, hiszen a rendszerben nincsenek keresztmetszet szűkülések.

Share >

EZ A DÖNTÉS ÖRÖKRE SZÓL!

A 20. században a réz a fűtési és vízellátási rendszerek elsőszámú anyagává vált, a színvonal mércéjét olyan magasra állítva, amit a versenytárs anyagok csak próbálnak megközelíteni. A réz megbízhatóságát sok évtizeden keresztül bizonyították rézcsővel szerelt európai otthonok milliói, és így joggal szerezte meg a legjobb csőanyagnak járó elismerést.