Rosszul van az otthonától?

Az Ön háza – az Ön vára, menedéke. De lehet-e ez a hely - amit a világtól való elvonulásra használ – rossz hatással Önre? Formaldehid, kloroform és még azbeszt is lehet otthonában, anélkül, hogy tudomása lenne róla. Először a jó hír. „Manapság már birtokában vagyunk a környezetbarát otthonok építésére szolgáló tudásnak.” – mondja Dan Lee, a The Art Institute of Dallas belsőépítész tanára és a Lee Design Group elnöke. „A korszerű anyagok kevesebb vegyi- és rákkeltő anyagot tartalmaznak.”

Amennyiben korábbi építésű, vagy régebben felújított házban él, nagyobb a valószínűsége annak, hogy egészségére káros anyagok veszik körül. „Léteznek az illékony szerves vegyületek (volatile organic compounds, rövidítve: VOCs),” – mondja Kathleen Wakefield, a The Art Institute of San Antonio belsőépítészet és a tervezés és műszaki rajz tárgyak koordinátora. Hozzáteszi, hogy „ezek minden szilárd és folyékony anyagból felszabadulnak a környezetünkben, például a festékekből is.”

Wakefield szerint a rövidtávú hatások között náthaszerű tünetek és szemirritáció jelentkezhet, hosszú idejű kitettség mellett vese- és májkárosodás fordulhat elő. A VOC felszabadulhat a melegburkolatokból is, különösen azokból, amelyek polivinil kloridból (PVC) készültek. Javasolja, hogy a burkolás ideje alatt és az azt követő hetekben tartózkodjon a vegyianyag forrásától távol, annak kiszellőzéséig. Továbbá tartsa az ablakokat lehetőség szerint nyitva, hogy a kemikáliák távozása minél gyorsabb és alaposabb legyen, és ne rekedjenek meg a belső térben.

Összességében érdemes kerülni a szőnyegeket. „ A fa és más természetes anyagok, mint például a kövek sokkal egészségesebb környezetet biztosítanak, vagy keresse a PVC-mentes padlóburkolatokat.” – mondja Lee.

Otthona színezésekor válassza az alacsony VOC kibocsátású festékeket. A címke nyújt eligazítást a vásárláskor. Az Egyesült Államokban hatóságilag megállapított limit 250 milligramm literenként otthoni festékekre, és 380 minden más felhasználásra. A kaliforniai szabvány ennél sokkal szigorúbb a maga 100 mg/l, illetve 150 mg/l értékeivel. Hazánkban a határértékek g/l-ben és bedolgozásra kész (higított) állapotra adottak, és nagyságrendileg a szigorúbb amerikai szabványnak felelnek meg. A címkén kötelező feltüntetni a VOC értéket.

 

muacso.jpg

A PVC csőben lerakodó vízkő a kórokozók melegágya.

 

 

bact.jpg

A cső belső falának berepedezésében is kórokozók telepedhetnek meg.

Amennyiben újonnan épít házat, jól gondolja meg, hogy a rézcsövek helyett a műanyagot válassza-e, mert az utóbbi PVC-t tartalmaz. „A réz természetes sterilizáló anyag, a benne keringő víz megtisztul. A PVC csövekben lévő vízben kórokozókból álló telepek alakulhatnak ki.” – mondja Lee. A rézből nem válik ki semmilyen káros anyag még melegítés hatására sem, nem úgy a műanyagból.

 

petri1.jpg

 Kóli baktériumok PVC-n (balra) és rézen (jobbra) a kísérlet kezdetekor

petri2.jpg

1 nap elteltével a rézen (jobbra) elpusztult

 

Lee szerint, ha otthona a 70-es, 80-as vagy a 90-es években épült, a farostlemezek általában formaldehidet tartalmaznak, A műanyag burkolatok, mint például a PVC padló, a padlószőnyegek gumi hátoldala és a rögzítésükhöz használt ragasztók szintén formaldehiddel készültek. Amennyiben otthona a 60-as évek előtt épült, a padló- és falburkolatok, csőhéjak azbesztet és azbeszttartalmú ragasztóanyagokat tartalmazhatnak.

Ha körültekintően választja ki az építéshez, felújításhoz használt anyagokat, fordítson figyelmet az olyan vegyszerekre is, amiket később visz otthonába. Lee meggyőződése szerint is többek között a különböző textilöblítők kloroformot, benzol-acetátot és pentánt tartalmazhatnak, melyek rákkeltőnek minősülnek. Továbbá használjon természetes rovarriasztókat a házban és a kertben is.

Wakefield javasolja a termékekkel kapcsolatos vásárlás előtti tájékozódást az Interneten. Belsőépítészt is felkérhet, aki megismerteti az otthona környezetbarát és fenntartható építéséhez vagy átalakításához szükséges anyagokkal és módszerekkel.

A tartalom az ARAcontent-től származik, az angol nyelvű cikk szerzője a nyilatkozók hozzájárulását kérte az alábbi megállapítások közléséhez.

Forrás: The Daily Reporter

 

 

Share >