Többgenerációs csővezetékek

A fűtési rendszerek általában egy-két évtized után teljes egészében kicserélésre kerülnek, és ez volt a helyzet még a megújuló energiákra való áttérés és az energiahatékony megoldások iránti tudatosság elterjedése előtt is.

Pedig a hő és melegvíz épületen belüli szállításáért felelős fűtési rendszerek sokkal több ideig használhatóak lennének. Legalábbis, ha a jól bevált anyagból, rézből készültek. A rezet évtizedek óta használják az épületgépészetben, a tartóssága és biztonságossága régóta bizonyított.

 

0398.jpg

A réz az egyetlen, ma is használt csőszerelési anyag, mely évezredek óta megbízhatóan szállítja a vizet. Első ismert használata egészen i.e. 2 750-ig nyúlik vissza, amikor Egyiptomban, az Abusir melletti templomban használtak rezet vízvezetésre. A római kori réz csővezeték rendszerek ép részei a mai napig megtekinthetők Pompeiinél és Herculaneumnál, azokban a városokban, melyeket a Vezúv kitörése pusztított el i.sz. 79-ben.

 

A rézcsövekre nem hat a hő és a hideg, más anyagoktól eltérően nem válik rideggé és nem károsodik a tűzben. A rézcső belső falán egyfajta védőréteg alakul ki az idők folyamán, ami megvédi a korróziótól. Emellett minden szerelő ismeri az anyagot és tud vele dolgozni. Ezek olyan szabványosított termékek, amelyek mindig elérhetőek, gyártótól függetlenül. A lakástulajdonosok számára egyfajta biztonságot jelent a tudat, hogy egy felújítás vagy bővítési munkálatok esetén mindig elérhetőek lesznek ezek az anyagok. 

 

tube_1.jpg

Tartós biztonság és évtizedes tapasztalat: réz fűtési és ivóvíz hálózat

Share >