Szakemberek

Melyek a forrasztásmentes kötésformák előnyei?

Rézcsövek forrasztásmentes kötése készíthető présidomos vagy gyorscsatlakozós kötéssel. Ezen technikák előnyei:

 A munka lakottan elvégezhető az épületben

  • nincs folyasztószer füst
  • nincs szükség kiszellőztetésre
  • kevesebb tanúsítvány szükséges a szereléshez
  • gyors szerelés

Tovább 

Használhatunk rézcsövet gázvezetékek szereléséhez? Ha igen, milyet?

Igen, a rézcső a gázszerelés egyik kedvelt anyaga. Magyarországon a GMBSZ előírásai érvényesek, ahol megtaláljuk, milyen rézcső és kötésmódok alkalmazhatók.

Tovább

Használhatunk ólomtartalmú forraszanyagot ivóvízszereléshez?

Nem.

Tovább

Ha folyasztószert használunk szereléskor, ki kell öblíteni a vezetéket szerelés után?

Igen, a felhasznált folyasztószernek vízben oldhatónak kell lennie, és szerelés után a rendszert át kell öblíteni.

Tovább

Mikor, milyen rézcsövet használjak?

Az épületgépészetben (ivóvíz, melegvíz, fűtés, földgáz, PB-gáz) az MSZ EN 1057 szabvány szerint gyártott rézcsövet használjuk. Klímaszereléshez az MSZ EN 12735-1 szabvány szerinti, orvosi gázok szereléséhez az MSZ EN 13348 szabvány szerint gyártott rézcsövek használandók. A szabvány minden esetben el nem tüntethető módon fel kell, hogy legyen tüntetve a csövön.

További információ:

Rézcsövek alkalmazása különböző ipari és orvosi gázok vezetékeinek kiépítésére
Rézcsövek az épületgépészetben - Szerelési útmutató

Milyen forrasztható idomot (fittinget) használjak?

Rézcsövek szereléséhez kapilláris lágy- és keményforrasztással az MSZ EN 1254-1 szabvány szerint gyártott idomokat használjuk. Mivel az idomok szabványosítottak, az épületgépészetben (víz, gáz, fűtésszerelés) gyártófüggetlenül használhatók az MSZ EN 1057 szabvány szerint gyártott rézcsövek kötéséhez.

További információ :
Rézcsövek alkalmazása különböző ipari és orvosi gázok vezetékeinek kiépítésére
Rézcsövek az épületgépészetben - Szerelési útmutató

Milyen présidomot használjak a különböző rendszerek szereléséhez?

A présidomok az O-gyűrű (tömítőgyűrű) színe alapján különböztethetőek meg az alábbiak szerint:

Fekete O-gyűrű: Ivóvízre (hideg és meleg), fűtésre (110°C-ig), esővíz hasznosító rendszerekben. A présidom tartósan terhelhető 110°C hőmérsékletig és 16 bar nyomásig.
Sárga O-gyűrű: Gázszereléshez. Az idom ellenáll a 650°C hőmérsékletnek 30 percig, a maximális üzemi nyomás (MOP) értéke fel van tüntetve az idomon, általában 5 bar. Sárga jel az idomon is.
Zöld O-gyűrű: Szolárrendszerek szereléséhez. A megengedett hőmérséklet és nyomásértékek tekintetében a gyártók adatait kell betartani.

A nyomás és hőmérséklethatárok tekintetében mindig a gyártók adatai a mérvadók!

Présidomos kötést 2-féle kontúrral kaphatunk: V és M kontúrral. Mindkét termék tanúsított, a fenti területeken alkalmazható. Az alkalmazható présszerszámra (gyártók ajánlása alapján) figyelni kell!

További információ:
Rézcsövek az épületgépészetben - Szerelési útmutató

Végfelhasználók

Újrahasznosítható-e a réz?

A réz azon kevés fémek közé tartozik, amelyek veszteség nélkül számtalanszor újrahasznosíthatók. 2008-ban a világ rézszükségletének 35%-a újrahasznosított anyagból lett fedezve, és becslések szerint a valaha kibányászott réz jelentős része napjainkig használatban van. Az újrahasznosított réz mintegy fele származik építési és fogyasztási cikk hulladékból, mint az elektromos kábelek, a csőanyag, a forgalomból kivont járművek, elektronikai és villamos berendezések. A maradék új hulladék, mely a teljes finomítási értékláncból származik. A fennmaradó rész a gyártási folyamatok hulladék-újrahasznosításának eredménye.

Tovább

Mióta használjunk rézcsövet vízvezetékek szerelésére?

A réz ivóvízvezetésre történő első dokumentált használata ie. 2750-re nyúlik vissza, az Abusirban (Egyiptom) talált lelet a mai napig jó állapotban van. Rézcsöveket és réztárolókat széles körben használtak az ókori Rómaiak is, ennek példái megtekinthetők a herculaneumi archeológiai feltárások területén. A várost a Vezúv kitörése pusztította el isz. 79-ben. A XX. század kezdete óta Európa és Észak-Amerika szerte egyre szélesebb körben alkalmazzuk az épületgépészetben a rézcsöveket.

Tovább