Rézidomok

A rézcsövek kötésére manapság számos technika, és az idomok és kötőelemek nagy választéka áll rendelkezésre. Az idomokat és kötőelemeket fittingeknek is nevezzük.

Hagyományosan a csővégeket kereskedelmi forgalomban kapható idomokkal és kötőelemekkel forrasztják össze. A rézcsövek egyéb kötéstechnikái a présidomos, roppantógyűrűs, gyorskötő idomos és hegesztéses technika.

Amennyiben a rézcsöveket készülékkel vagy csapteleppel, menetes csatlakozóval kell összekötni, átmeneti elem szükséges. Menetes csatlakozással ellátott átmeneti elemek általában sárgarézből vagy vörösöntvényből készülnek. A vörösöntvény olyan ötvözet, amely rezet, ónt és cinket tartalmaz, míg a sárgaréz rézből és cinkből áll. Mind a sárgaréznél, mind pedig a vörösöntvénynél különböző változatok vannak, amelyek különböző anyagtulajdonságokkal rendelkeznek.

Az idomoknál- és kötőelemeknél ugyancsak léteznek minőségi követelmények, mint a minőség- és vizsgálati jel. A kötéstechnika részleteit lásd a Szakszerű rézcsőszerelés menüpont „Kötéstechnika” fejezetében.

 

fittings.jpg

A rézcsőszereléshez használt idomok és kötőelemek áttekintése

 

Share >