Rézcsövek hegesztése

Rézcsöveket hegesztéssel is össze lehet kötni.

Hegesztési eljáráshoz legalább 1,5 mm névleges falvastagság javasolt. Tulajdonképpen főként nagy átmérőknél használatos. Miután 108 mm fölött már nincs kapilláris forrasztásos fitting, nagyobb átmérőknél a csöveket főleg hegesztéssel kötik.

A réz hegesztése az acél hegesztési folyamatához hasonló, de összetettebb, mivel a réz a hőt jobban vezeti, mint az acél, továbbá, mert a réz egy meghatározott olvadásponttal rendelkezik, nem pedig olvadási tartománnyal, mint az acél.

Ahhoz, hogy a hegesztési helyen a munkahőmérsékletet elérhessük, és tartani tudjuk, az acél hegesztéséhez képest nagyobb hőtranszport szükséges. Kisebb hőmennyiség esetén a szükséges munkahőmérséklet nem érhető el; túl nagy hőbevitel esetén azonban a hegesztési hely megolvad. 
A réz hegesztése ezért bizonyos gyakorlatot és tapasztalatot igényel. A hegesztést mindenekelőtt az acélon lehet megtanulni, gyakorolni, ezután a feltételek már adottak, hogy a réz hegesztésének különlegességeit figyelembe lehessen venni. A rézhegesztést általában különleges tanfolyamokon lehet elsajátítani.

A réz hegesztésénél lényegében két eljárás jöhet szóba:

  • lánghegesztés
  • védőgázas hegesztés (MIG-vagy WIG-hegesztés)

Acetilén-oxigén égővel történő lánghegesztésnél a hegesztendő anyagot szórtláng védi a levegő oxigénjétől. Elektromos ívfénnyel történő védőgázas hegesztésnél ez a védelem egy kiáramló védőgáz (inertgáz) révén következik be. E hegesztési eljárásnál vagy a WIG-hegesztést (wolfram-inertgáz) vagy a MIG-hegesztést (fém (Metal)-inertgáz) alkalmaznak. MIG –hegesztésnél az ívfény a leolvadó huzalelektróda és a hegesztendő anyag között ég, míg a WIG-hegesztésnél a wolfram elektróda nem olvad le, hanem a hegesztési adalékot kézzel vezetik be az olvadékzónába.

A lánghegesztés és a WIG-hegesztés adalékanyagaként az SG-CuAg (99% réz, 1% ezüst) alkalmas, amelyet a DIN 1733 szabvány határoz meg. 
MIG-hegesztéshez a DIN 1733 szerinti SG-CuSn (99% réz, 1% ón) adalékanyag különösen jó. A hegesztéshez folyósítószer nem szükséges, lehet azonban folyósítószerként bórvegyület bázisú anyagot használni. (FH 21 vagy FH 30).

A hegesztéses kötésnél a tompavarratot (I-varrat) használják. Ívek készítéséhez fittingek állnak rendelkezésre (hegesztőív), T-és ferde elágazásokat nyakkihúzással készítik.

Hegesztéses kötéseket minden szerelésnél lehet alkalmazni, a cső legalább 1,5 mm-es falvastagsága mellett. Gázvezetékek és nagynyomású vezetékek hegesztését csak vizsgázott hegesztő (hegesztővizsga MSZ EN ISO 9606-3 szerint) végezheti.

rezcsoszereles_hegesztes.jpg

Rézcső hegesztése

rezcsoszereles_hegesztoiv.jpg

Hegesztőív rézből

rezcsoszereles_tompavarrat.jpg

Tompavarrat (I-varrat)

Share >