A rézcsővezeték előnye jelentő és nyilvánvaló, a napjainkban elfogadott szemléletet a „T”- idomok ellenállásával kapcsolatosan szükséges átértékelni, főképpen azoknál az épületgépészeti rendszereknél, amelyeknél az idomok okozta nyomásveszteség a hálózat áramlástechnikai ellenállására markáns hatást gyakorol. Gergely Dániel Zoltán, BSc épületgépész mérnök cikke. A cikk teljes verziója PDF-ben letölthető az oldal alján.
tovább
Az Európai Réz Intézet immár 14. alkalommal hirdeti meg országos rézversenyét épületgépész szakiskolák és szakközépiskolák tanulói részére. A verseny az interneten kerül lebonyolításra, célja, hogy egy játékos szakmai vetélkedő formájában mélyítsük el a diákok szakismeretét a rézcsövek épületgépészeti felhasználásának, valamint a réz egyéb alkalmazásainak területén. A szakmai tudás elmélyítése mellet a diákok és az iskolák értékes nyereményekért versenyezhetnek.
Cimkék: 
tovább
2017 januárjában a finnországi Lux Helsinki Fesztivál keretében volt megtekinthető Rölli Ridanpää & Tero Laine alkotása Light Pipes (Fénycsövek) néven.
Cimkék: 
tovább
Az, hogy a réz a legősibb fém az arany mellett, s a fémművesség egyik legfontosabb nyersanyaga a vas mellett, bizonyára senki számára nem hordoz új információt.  Mivel a természetben előforduló, nagyon jól alakítható és formálható, valamint hosszú élettartamú fémről van szó, gyorsan a kisiparosok és a kézművesek kedvelt alapanyagává vált.
tovább
A réz és ötvözetei a 90-es évek elején „újrafelfedezett” termékként jelentek meg a hazai építőipari piacon. A II. világháború előtt szerelt épületgépészeti csövek, vagy tető-, homlokzatfedések, rézcsatornák a mai napig üzemelnek, hirdetvén az anyag hosszú élettartamát, azonban a tervgazdaság ideje alatt a réz, mint stratégiai anyag alkalmazása az építőiparban korlátozva volt.
tovább
Immár 13. alkalommal hirdetjük meg országos rézversenyünket épületgépész szakiskolák és szakközépiskolák tanulói részére. A verseny az interneten keresztül kerül lebonyolításra, célja, hogy egy játékos szakmai vetélkedő formájában mélyítsük el a diákok szakismeretét a rézcsövek épületgépészeti felhasználásának, valamint a réz egyéb alkalmazásainak területén. A szakmai tudás elmélyítése mellet a diákok és az iskolák értékes nyereményekért versenyezhetnek.
tovább
Az új épületeknél a padlófűtés gyakorlatilag általános megoldásnak számít már. A padlóból sugárzó hő kisebb turbulenciát hoz létre a szoba levegőjében és kellemesebb közérzetet biztosít. A szabadon álló radiátorok kiiktatásával több teret kapunk a lakberendezésben. Egy régi épület felújításánál is alkalmazhatók a fűtőpanelek. Vannak már olyan rendszerek is szuper vékony rézcsövekkel, amelyeknél alig kell megemelni a padlót, ha egyáltalán meg kell. Ez azt jelenti, hogy csak egy minimális részt kell feláldozni a belmagasságból.
tovább
A 2015-ös milánói Világkiállításon meglátogatható a „Slow Food” (komótos étkezés) nevű non-profit szervezet pavilonja, amely a főzés és ételkészítés tradicionális kultúrájának népszerűsítéséért jött létre, ellentétben a gyors ételekkel és az egészségtelen táplálkozással, ahogy azt a neve is sugallja. Ebben a pavilonban kapott helyet az Étel Fája – egy fémből készűlt fa szobor, amely kb. 3 méter magas, és amelyen a látogatók az ételekkel, étkezéssel kapcsolatos üzeneteket helyezhetnek el.
tovább
A Magyar Rézpiaci Központ immár 12. alkalommal hirdeti meg országos rézversenyét épületgépész szakiskolák és szakközépiskolák tanulói részére. A verseny az interneten keresztül kerül lebonyolításra, célja, hogy egy játékos szakmai vetélkedő formájában mélyítsük el a diákok szakismeretét a rézcsövek épületgépészeti felhasználásának, valamint a réz egyéb alkalmazásainak területén. A szakmai tudás elmélyítése mellet a diákok é az iskolák értékes nyereményekért versenyezhetnek.
tovább
Az olaszországi Lodi városában található az egyik legnagyobb román stílusú katedrális Lombardiában. Építése 1160-ban kezdődött, és a XVI. században fejeződött be, háromhajós elrendezésű. A templomban számos művészi alkotás található, egy Szent Bassiánót, a város védőszentjét ábrázoló szobor és relikvia, két szárnyas oltárkép a 16. századból Callisto-ról és Martino Piazza-ról. Továbbá freskók töredékei is megtekinthetők az 300-as és az 500-as évekből.
tovább
Amikor házat épít vagy felújít, a legfontosabb kérdés: melyik alkalmazási területhez melyik anyagot válasszam? A felhasznált anyagok ugyanolyan lényegesek, mint a szerelés, építés szakszerűsége. Csak így teremthetünk egészséges, kényelmes otthont, mely sokáig fennmarad. A most induló új, európai kampány – „Az otthonom megérdemli a rezet” - felhívja a figyelmet a rézre, mint magas minőségű építőanyagra.
tovább
Hatékony falfűtés a magasabb komfortért és a költségmegtakarításért A rézcsövekkel kivitelezett falfűtés megérkezett! Működési elve és hatékonysága a már bevált megoldáson alapszik: az alacsony hőmérsékletű felületfűtésen, mint amilyen a padlófűtés is. A változatos fűtésmegoldások hozzájárulnak az otthon energiahatékonyságához és értékes többletet adnak az alacsony energiafelhasználású épületek működtetéséhez. A legtöbb tervhez jól alkalmazkodnak, gazdaságosságukat pedig az alacsony működési hőmérsékletnek és a réz kiváló hővezetőképességének köszönhetik. A rézcsöves falfűtési rendszerek továbbá nagyban hozzájárulnak a belső tér komfortjához és levegőminőségéhez amellett, hogy a réz tartósságának és tömörségének köszönhetően hosszú évekig, a karbantartás igénye nélkül üzemelnek.
tovább
A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal az alábbi közleményt adta ki: "A gáz csatlakozó vezetékekre és fogyasztói berendezésekre vonatkozó műszaki-biztonsági előírásokról szóló 11/2004. (II. 13.) GKM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 10. § (2) bekezdése alapján létrehozott Gázipari Műszaki Szakbizottság a Szabályzatot felülvizsgálta, és javaslatot tett annak szükség szerinti módosítására. A Szabályzat szakmai és államigazgatási egyeztetése megtörtént.
tovább
Az Ön háza – az Ön vára, menedéke. De lehet-e ez a hely - amit a világtól való elvonulásra használ – rossz hatással Önre? Formaldehid, kloroform és még azbeszt is lehet otthonában, anélkül, hogy tudomása lenne róla. Először a jó hír. „Manapság már birtokában vagyunk a környezetbarát otthonok építésére szolgáló tudásnak.” – mondja Dan Lee, a The Art Institute of Dallas belsőépítész tanára és a Lee Design Group elnöke. „A korszerű anyagok kevesebb vegyi- és rákkeltő anyagot tartalmaznak.”
tovább
Lakásfelújítás vagy korszerűsítés előtt sok időt töltünk a legmegfelelőbb építőanyagok kiválasztásával. Minden sikeres építkezés kulcskérdése a megfelelő anyagválasztás. Végül érthető okokból a legjobb minőséget és a megbízhatóságot választjuk.
tovább
A kezdetekben, és napjainkban is az épületgépészeti rendszerek összekötő eleme a „cső”. A csővezetékek mindennapi életünkben jelen vannak, hiszen rajtuk keresztül jutunk az emberi léthez nélkülözhetetlen forráshoz, az ivóvízhez. Rengeteg közismert gyártó kínálatából válogathatunk, oly széles választékban, hogy olykor már bőségzavarunk adódhat. A Pollack Mihály Pécsi Tudományegyetemen, Gépészmérnöki szekcióban előadott TDK-dolgozatom szolgált alapul e cikk megírásához, mellyel 3. helyezést értem el és továbbjutottam az Országos Tudományos Diákköri konferenciára.
tovább